Vücudun ihtiyacı olan 25 besin
Günlük yaşantınızda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayabiliyor musunuz? En sağlıklı besinler nelerdir? Sağlıklı beslenmek için hangi besinler tüketilmeli? Hangi besinlerin besin değeri yüksek? Sağlıklı beslenmek için ne yapılmalı? Vücudumuzun hangi vitaminlere ihtiyacı var? Sizler için, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin ve vitaminleri derledik.
Giriş Tarihi: 14.04.2019
12:13
Güncelleme Tarihi: 16.05.2019
11:06
53 kalori (100 g) - Besin puanı: 67
Turunçgillerden şeker içeriği yüksek bu meyve, karotenoid ve A vitamin bakımından zengindir. Turunçgiller ailesinden olan mandalinanın, Çin kökenli olduğu düşünülmektedir. Mandalina, yapraklarını dökmeyen nadir meyvelerdendir. Clementine, Tangor ve Satsuma, Owari en yaygın olan mandalina çeşitlerinden sadece bazılarıdır.
Mandalina kabuğunun bilinmeyen faydaları;
•Beyaz kısımları yüksek pektin içeriğine sahiptir.
•Hazımsızlığı azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
•Bağırsaklarda dost bakterilerin kolonize olmasını sağlar.
11 kalori (100 g) - Besin puanı: 68
Akar su boylarında yetişen bu bitki, mineral eksikliğini gidermede kullanılır.
C vitamini bakımından zengindir
C vitamini vücudumuz için çok önemlidir. Serbest radikaller ile savaşarak, hücrelerimize serbest radikallerin zarar vermesini önler. C vitamini ayrıca akyuvar üretimini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Su teresi gibi bol miktarda C vitamini içeren gıdaları tüketmek sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
19 kalori (100 g) - Besin puanı: 78
Sebzelere parlak renklerini veren maddeler bakımından zengin olduğu için pazının, antioksidan içeriği de yüksektir. Besin değeri olarak ıspanağa benzeyen pazı A, C ve K vitamini ile folik asit bakımından zengindir.
Şekerden koruyor
Diyabet günümüzde birçok kişinin yakındığı bir hastalık haline geldi. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Güçlü kemikler
Pazı, önemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri güçlendirir. Kemiklerin büyüme ve gelişimine yardım eder.
559 kalori (100 g) - Besin puanı: 84
Kabak çekirdeği, en önemli bitki kökenli demir ve manganez kaynaklarından biridir. Çinko bakımından oldukça zengindir. Kabak çekirdeği, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önerdiği besinler arasında yer almaktadır. 1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının yaklaşık %20'sini karşılar. Çinkonun en önemli faydası ise bağışıklık sistemini güçlendirmesidir.
45 kalori (100 g) - Besin puanı: 64
Karahindiba, Arslandişi, Radika, Gelingöbeği ve Keklikotu, adlarıyla da tanınır. Nisan ve mayıs aylarında tüm tarla kıyılarında, çayırlarda ve çimenlerde çiçeklenir.
Karahindiba, Vitaminler (A, B Kompeks, C ve D), triterpenler, carotin, flavon ve mineraller (demir, çinko ve bol miktarda potasyum), uçucu yağ, fructose, inulin ve cholin içerirler. İdrar söktürücü, safra salgılarını arttırıcı, karaciğeri güçlendirici, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici ve antiromatizmal etkileri vardır.
Kökleri antiviral, iştah açıcı, safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici ve sindirime yardımcı özellikler taşırken, yapraklarının idrar arttırıcı ve böbrek fonksiyonlarını destekleyici, çiçeklerinin ise antioksidan ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri vardır.