Arama

Vücudun ihtiyacı olan 25 besin

Günlük yaşantınızda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayabiliyor musunuz? En sağlıklı besinler nelerdir? Sağlıklı beslenmek için hangi besinler tüketilmeli? Hangi besinlerin besin değeri yüksek? Sağlıklı beslenmek için ne yapılmalı? Vücudumuzun hangi vitaminlere ihtiyacı var? Sizler için, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin ve vitaminleri derledik.

  • 4
  • 25
PAZI
PAZI

19 kalori (100 g) - Besin puanı: 78

Sebzelere parlak renklerini veren maddeler bakımından zengin olduğu için pazının, antioksidan içeriği de yüksektir. Besin değeri olarak ıspanağa benzeyen pazı A, C ve K vitamini ile folik asit bakımından zengindir.

Şekerden koruyor

Diyabet günümüzde birçok kişinin yakındığı bir hastalık haline geldi. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir.

Güçlü kemikler

Pazı, önemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri güçlendirir. Kemiklerin büyüme ve gelişimine yardım eder.

  • 5
  • 25
KABAK ÇEKİRDEĞİ
KABAK ÇEKİRDEĞİ

559 kalori (100 g) - Besin puanı: 84

Kabak çekirdeği, en önemli bitki kökenli demir ve manganez kaynaklarından biridir. Çinko bakımından oldukça zengindir. Kabak çekirdeği, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önerdiği besinler arasında yer almaktadır. 1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının yaklaşık %20'sini karşılar. Çinkonun en önemli faydası ise bağışıklık sistemini güçlendirmesidir.

  • 6
  • 25
KARAHİNDİBA YAPRAĞI
KARAHİNDİBA YAPRAĞI

45 kalori (100 g) - Besin puanı: 64

Karahindiba, Arslandişi, Radika, Gelingöbeği ve Keklikotu, adlarıyla da tanınır. Nisan ve mayıs aylarında tüm tarla kıyılarında, çayırlarda ve çimenlerde çiçeklenir.

Karahindiba, Vitaminler (A, B Kompeks, C ve D), triterpenler, carotin, flavon ve mineraller (demir, çinko ve bol miktarda potasyum), uçucu yağ, fructose, inulin ve cholin içerirler. İdrar söktürücü, safra salgılarını arttırıcı, karaciğeri güçlendirici, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici ve antiromatizmal etkileri vardır.

Kökleri antiviral, iştah açıcı, safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici ve sindirime yardımcı özellikler taşırken, yapraklarının idrar arttırıcı ve böbrek fonksiyonlarını destekleyici, çiçeklerinin ise antioksidan ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri vardır.

  • 7
  • 25
BEZELYE
BEZELYE

77 kalori (100 g) - Besin puanı: 67

Bezelyede çok mitarda fosfor, magnezyum, demir, çinko, bakır ve lif vardır. Alfa karoten, kateşin ve karotenoid gibi antioksidanlar içeren bezelye, cildin yaşlanmasını engelleyerek, doğal bir parlaklık kazandırır.

•Kansere karşı koruyucu: Araştırmalara göre, bezelyenin içerdiği 'polifenol' adlı madde, kanser hastalıklarını engeller.

•Bağışıklığı güçlendirir: Bezelye kaliteli antioksidanlar ve bağışıklık sistemini destekleyen, kalsiyum, demir, çinko, bakır ve manganez gibi mineraller içerir.

  • 8
  • 25
KEREVİZ KURUSU
KEREVİZ KURUSU

319 kalori (100 g) - Besin puanı: 68

Kurutulup yaprak haline getirilmiş kereviz, lezzetlendirici olarak kullanılır. Önemli bir vitamin, mineral ve amino asit kaynağıdır.

Kereviz kurusu kullanım alanlarından bazıları aşağıdadır:

•Hazır çorbalar içerisinde kullanılabilir.

•Aroma ve koku verici olarak kullanılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN