Arama

Yalan söyleme hastalığı: Mitomani nedir?

Çoğu insan kimseyi üzmemek ya da durumu kurtarmak adına bazen yalan söyleyebiliyor. Yalan söyleme hastalığı, kişinin dikkat çekmek ve toplumda odak noktası haline gelmek için söylediği yalanlarla başlıyor. Yalan söyleyen kişiler çoğunlukla bu yaptıklarının hastalık derecesinde olduğunu düşünmezler. Bu sürekli olmuyorsa bir hastalık belirtisi değildir. Peki ya alışkanlık haline geldiyse?

Mitomanlar, günlük yaşamlarında gerçek dışı fikirlerle insanları yönlendiren, aynı zamanda belli bir amacı olmayan kişilerdir. Bunların dışındaki mitomani hastalığının başlıca nedenleri şunlardır:

  • Kişilik bozuklukları
  • Narsistik, histerik ve asosyal kişilik

Psikolojiye ilgi duyanları aydınlatacak terimler

  • 4
  • 10
EN SIK GENÇLERDE GÖRÜLÜYOR
EN SIK GENÇLERDE GÖRÜLÜYOR

Uzmanlar genel popülasyonda görülme sıklığının bilinmemesine karşın, 72 vaka üzerinden yapılan araştırmaya göre yalan söyleme davranışının başlama yaşı 16 farkına varılma yaşının ise 22 olduğunu belirtiyor.

Stres yaptığınızda vücudumuzda neler oluyor?

"Patolojik yalan" üzerine yapılan aynı araştırmada cinsiyet oranlarının eşit olduğu ancak sözel IQ'su yüksek olan bireylerde sayısal IQ 'ya oranla daha fazla yalan söyleme hastalığı görülüyor.

  • 5
  • 10
MİTOMANİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?
MİTOMANİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?

Yalan söyleyen kişiler çoğunlukla bu yaptıklarının hastalık derecesinde olduğunu düşünmezler. Bu nedenle tedavi ihtiyacı duymazlar. Kişi kendisinde bir problem olduğunu düşünmediği için hasta, yakınları tarafından tedaviye ikna edilmelidir.

Psikoterapi seçilebilecek en doğru tedavi yöntemidir. Dürtünün hasta için anlamının araştırılması, empati ile yaklaşılması, başa çıkma yollarına yönlendirilmesi ve anksiyeteli bireyler için de gevşeme teknikleri uygulanabilir.

Pomodoro tekniği nedir, ne işe yarar?

  • 6
  • 10
MİTOMANİ HASTALARININ ORTAK ÖZELLİKLERİ NELERDİR? .
MİTOMANİ HASTALARININ ORTAK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?  .

Yalanda ısrar eder.
Yalanı ortaya çıkmasına rağmen pişman olmaz.
Söylediği yalanlara kendisini inandırır.
Hiçbir getirisi olmamasına rağmen sürekli yalan konuşur.
Yalanı ortaya çıkınca sert tavırlar sergilemesi gibi durumlara sahip olan kişi hastalıklı yalancıdır.

"İftara ne pişirsem" diyenlere iftar menüsü🍝🍮🍛

  • 7
  • 10
MİTOMANİ HASTALARININ TEPKİLERİ NASIL OLUR?
MİTOMANİ HASTALARININ TEPKİLERİ NASIL OLUR?

Mitomani hastaları hatalarını örtmek için sürekli yalana başvurur. Bir süre sonra söyledikleri yalanlara kendileri de inanmaya başlar. Zaman içinde yalanlarını artıran bu kişiler vicdanlarından uzaklaşarak, yalan söylemeye devam eder.

Suçunu bastırmaya çalışan Mitomani hastaları, suçluluk psikolojisiyle hareket ederek, kendini güdümler. Bu hastalıktaki kişiler, çıkar sağlamak ya da çevresinin ilgisini çekmek için de yalan söylerler.

Bu yapıdaki kişiler bir makamı elde etmek için bile yalan söyleyebilirler. Mitoman kişiler için yalan söylemek yaşamlarının rutin davranışı haline gelmiştir.

Takviye edici gıdalar ne işe yarar?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN