Arama

Yaşamda dengeli olmanın önemi

Bir toplumun mutlu olabilmesi ölçülü ve dengeli olabilmesi ile mümkündür. Dengeli toplum inancında, ibadetinde, bütün tutum ve davranışlarında dürüst ve adil kalmayı amaçlayan sağduyulu insanlardan oluşur. Saydığımız erdemleri de bireyler toplumun yapı taşı olan ailede öğrenir. Sizin için yaşamda dengeli olmanın önemini hem psikolojik hem de sosyal açıdan ele aldık.

🔹 Aşırılıklardan sakınma, dengeli davranışın en önemli adımlarındandır. Yaşamın hiçbir aşamasında aşırılığa yer verilmemelidir.

🔹 Akıllı insan ağızından ne çıktığını düşünerek konuşan insandır. Aklından her geçeni söyleyen, boş konuşan ve sınırlarını bilmeyen insanların dengeli ilişkiler kurması mümkün değildir.

🔹 Aşırılıkların bulunduğu yerde, problemlerin de olması tabiidir. Din, hem psikolojik hem de davranışsal boyutta kendi içinde tutarlı ve dengeli, bir kişiliğin inşa edilmesinde büyük etkiye sahiptir.

SAĞLIKLI TOPLUMUN TEMELİ: ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

🔹 Takva sahibi müminlerin her şeyi dengeli olduğu gibi harcamaları da dengelidir. Yüce Allah (CC) Furkan Suresi 67. ayette onlar hakkında şöyle buyurur:

"Ve harcadıkları zaman, ne israf ederler ne de cimrilik ederler; harcamaları, bu ikisinin arasında dengeli olur."

Furkan Suresi 67. ayet tefsiri: Tefsirlerde çoğunlukla israf, nicelikteki aşırılıktan ziyade nitelikteki aşırılık, yani "Allah'ın rızâsına uygun olmayan, O'na isyan sayılan yollara, sağduyunun ve kamu vicdanının uygun bulmadığı şekillerde harcamada bulunmak"; cimrilik ise "imkânları elverdiği halde Allah rızâsına uygun olan yerlere harcama yapmaktan kaçınmak" şeklinde açıklanmıştır.

Tesfirin devamı için tıklayınız.

🔹 İnsanlar hayatında evlilik, çocuk ve iş değiştirmek gibi dengelerin değiştiği birçok durumla karşılaşır. Kendini tanıyan bir insan, karşılaştığı yeni durumlar karşısında çok hızlı uyum geliştirerek yaşam dengesini sağlar.

🔹 Başımıza gelenleri nasıl karşıladığımız da hayatımızda dengeyi sağlamamızı olumlu ya da olumsuz anlamda etkiler. Duygu ve davranışlarımızda orta yolu bulmaya çabalamak her zaman bizlere olumlu katkı sağlar.

🔹 Sadece insan ilişki ve davranışlarında değil; mimari ve sanat dallarında da ölçü ve denge oldukça önemlidir. Renklerin, malzemenin belirli bir ölçü ve ahenk içinde düzenlendiği eserler, her daim göze daha estetik görünür.

MODERN ÇAĞIN HASTALIĞI: BENCİLLİK

  • 10
  • 10

🔹 Müslüman bütün hal ve davranışlarıyla dengeli olmalıdır. Bu denge yalnızca eylemlerde aranmaz.

🔹 Dengenin duygu ve düşünce noktasında da korunması lazımdır. Çünkü insanın duygu ve düşünceleri davranışlarına yansır.

🔹 Duygu ve düşüncede ölçüsüzlük, ahlaki değer ve faziletlere zarar verir. Peygamber Efendimiz (SAV) insani ilişkilerin temellerinden sevgi ve nefretteki dengenin nasıl olması gerektiğini şöyle açıklamıştır:

"Sevdiğin kimseye karşı duyduğun sevgide aşırılığa kaçma, belki bir gün o kimse düşmanın olur. Düşman olduğun kimseye gösterdiğin düşmanlıkta da aşırı gitme, belki bir gün o kimse dostun oluverir."

(Tirmizi, Kitabu'l-Birr ve's- Sıla, 1997.)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN