Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Yaz tatilinde karne alan öğrencilere nasıl davranmak gerekir? Başarılı karne nasıl olur?

Yaz tatilinde karne alan öğrencilere nasıl davranmak gerekir? Başarılı karne nasıl olur?

Bugün, yoğun geçen bir eğitim-öğretim yılı daha sona eriyor. Öğrenciler karnelerini alarak senenin yorgunluğunu atacakları bir tatile giriyorlar. Ebeveynler, çocukların alacakları karneleri merakla bekliyorlar. Bu durumu ebeveynlerin çok fazla abartmaması gerekiyor. Karne karşısında gösterilecek her tepki çocuğun gelişimine etki edecektir. Bu nedenle yaz tatilinde karne alan çocuğa nasıl davranmak gerekir? Tatilde çocuklar neler yapabilir? Başarılı karne nasıl olur? Sizler için derledik.

Karne, öğrencilerin okul hayatının ve derslerdeki durumunun takibi amacıyla verilir. Alınan karneler aileler için; çocuğun eğitim hayatındaki gelişmeleri ve değişmeleri, özel bir konuya olan ilgisini, sıkıntı yaşadığı alanları gösterir. Ancak buradaki önemli nokta, anne ve babanın karneyi bir övünç veya utanç kaynağı olarak değil, çocuğunun gelişimini takip etmek ve hangi alanlarda desteğe ihtiyacı olduğunu anlamak için kullanabilecekleri bir araç olarak görmeleri gerektiğidir.

Zayıf notlar görüldüğünde altında yatan sebepleri araştırmak ve gerekli noktalarda çocuk-gençlere destek sunmak görevi anne ve babalara aittir. Bu konuda destek sunmayan ve görevini yerine getirmeyen ailelerin kötü karne görünce kendilerine de pay çıkarmaları gerekir.

Karnesi kötü olan öğrenci için, ailesinin tutumu ve tepkisi önemlidir. Alınan karneye gereğinden fazla anlam yükleyen aileler; çocuklarını aşağılayıcı, kıyaslayıcı, utandırıcı davranışlar sergiler. Bu davranışlar, çocuklarda olumsuz bir benlik gelişimine ve kendine güven eksikliğine neden olur.

Çocuğun kendine güvenini ve motivasyonunu olumsuz etkileyen en etkin davranışlar arasında, kendisinin sınıf arkadaşları veya başka çocuklarla kıyaslanmasıdır. Çocuklar başkaları ile kıyaslandıkça, ailelerine karşı daha agresif ve saldırgan olurlar. Çünkü bu çocuklar, ailelerini hiç memnun edemeyeceklerini düşünürler.

Yaşadıkları hayal kırıklıkları kendi kapasitelerini engeller, hayat boyu ailelerini memnun etmeye çalışır ve etraflarını kontrol ederek yoğun bir kaygı yaşarlar. Çocuğun kapasitesinin üstünde beklentilere sahip olmak ve yüksek hedeflere ulaşamadığını görmek, karne döneminde hem aileler hem de çocuklar için baskı ve kaygı yaratır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN