Yeryüzünü kaplayan afet: Betonarme
Yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla tükendiği çağımızda, imar faaliyetlerinin büyük çoğunluğu sürdürülebilir bir özellik taşımayan betonarme ile sağlanıyor. Bu malzeme, Sanayi Devrimi ile birlikte mimari katalogların baş sırasını elde ederken, insanoğlunun deneyimleyerek geliştirmiş olduğu kadim inşa yöntemlerini de tarihe karıştırdı. Hız ve haz çağının aceleci insanı, betonarmenin yıllar sonra getireceği sorunları tahmin edemeyerek vahim sonunu kendi elleriyle hazırladı.
Giriş Tarihi: 28.06.2022
11:44
Güncelleme Tarihi: 25.06.2023
13:34
🔸 Toprak ve kerpiç yapılar çok katlı ve yüksek binaları inşa etmeye elverişli değildi. İnsanın yeryüzünde var olma ve benliğini her yerde hissettirme iddiasını toprak yapılar da taşıyamaz hale gelmişti. İnsan farkında olmadan topraktan, özünden uzaklaştı.
🔹 Sanayi Devrimi ile beraber yeryüzünü kaplayan teknolojik atmosferde, insanoğlunun talebini karşılayacak nihai materyal olarak beton gündemdeki yerini aldı.
Dünyadaki ilk gıda standardı: Kanunname-i İhtisab-ı Bursa
🔸 Yüzyıllar boyu yeryüzünü mutevazı estetik anlayışı ile süsleyen toprak yapılar yerini, kült görünüşü, sağlıksız ve niteliksiz çehresiyle beliren beton binalara bıraktı.
🔹 Daha yüksek yapılar inşa edebilmek adına betonun, yabancı dilde ordu anlamına gelen (army) arme ile, yani çelik alaşımlı malzeme ile karıştırılması sonucu, betona nispeten daha dayanıklı özellik gösteren inşa malzemesi betonarme ortaya çıktı.
Ölüleriyle yaşayan medeniyet: Osmanlı
🔸 İnsanoğlu görünürde artık hem daha kolay inşa edebileceği, hem daha hızlı sonuç alabileceği malzemeyi, betonarmeyi yüzyılın icadı olarak keşfetmişti.
🔹 Oysa ki bu, yıllar sonra sağlıkta, yaşamda, psikolojide, sosyolojide ve diğer pek çok alanda büyük problemlere neden olduğu anlaşılacak bir yıkım ordusunun seküler unvanıydı.
Müslümanların kurduğu kadim şehir: Basra
🔸 Toprak ile yüzyıllardır devam edegelen sürdürülebilir, yaşanabilir, yaşatabilir, korunur ve devam ettirilebilir, istenildiği zaman yıkılıp tekrar inşa edilebilir hayat döngüsü yerini, anti-ekolojik, yok edici ve istilacı bir türe bıraktı.
🔹 Yeni inşa metodu olan betonarme, rant ve para amacı güden kötü insanlar elinde sadece insanoğlunu değil, hayvanları, bitkileri, atmosferi hedef alan teknolojik bir silaha dönüştü.
Tarihin en büyük camisi Samerra
🔸 Dünyayı beton fabrikalarının sarmasıyla beraber beton, hemen hemen her yerde üretilebilir, uygulanabilir bir malzeme oldu. Türkiye'de her ilde açılan fabrikalar, korkunç bir yapı stoğu oluşturabilecek potansiyelde beton üretti.
🔹 1900'lerin başında gerçekleşen yoğun üretim, 20. yüzyılın ortalarına yaklaştığımızda iyice yoğunluğunu artırdı. 21. yüzyılın başlarına ulaştığımızda ise baktığımız, gördüğümüz hemen hemen her yeri kaplayan betonarme yapılar, diğer malzeme sektörlerini neredeyse tamamen yok etti.
Medeniyet membaı şehir: Herat