Yiyecek ve içeceğin birbirini tamamlayan birlikteliği
Türk mutfağının oldukça zengin ve lezzetli olduğu tüm dünya tarafından bilinen bir gerçek. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağında her ne kadar yörelere göre farklılık gösteren lezzetler mevcut olsa da bazı yiyecek ve içecekler her kesim tarafından birlikte tüketilmek istenir. İşte lezzetiyle birbirini tamamlayan yiyecek ve içeceklerin birlikteliği...
Giriş Tarihi: 03.11.2019
09:47
Güncelleme Tarihi: 19.08.2020
13:24
İçeriğindeki bol miktarda kalsiyum ve vitaminlerle mucizevi bir içecek olan süt, gerekli eklemelerle daha keyifli bir hale gelebilir. Mesela, kakao, vanilya, hindistancevizi, muz püresi, bal ya da kahve ile karıştırılmış sütün tadına doyum olmaz. Tabii kullandığınız sütün mutlaka pastörize olmasına özen gösterin.
İki renkli bisküvi (35 adet)
125 gram margarin 3 çay bardağı pudraşekeri 3 su bardağı un 1 adet yumurtanın akı Yarım paket vanilya 2 çorba kaşığı dolusu kakao+ 2 çorba kaşığı su
İki renkli bisküvi yapılışı
Oda sıcaklığında eritilmiş margarin, pudraşekeri ve yumurtayı çırpın. Unu ekleyip, yoğurun. Vanilyayı ekleyip, yoğurmaya devam edin. Hamuru ikiye ayırın. Yarısını streç filme sarın. Diğer yarısına, kakao ve 2 çorba kaşığı suyu ekleyip yoğurun. Onu da streç filme sarın. Bir kenarda 20 dakika bekletin. Daha sonra hamurları açıp, üst üste koyun. Rulo şeklinde katlayın. Bıçağı ileri-geri yaparak hamuru 1.5 cm kalınlığında dilimleyin. 180 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Bisküviler çok kızarmamalı.
İstanbul'a kahve Yemen'den geldi. Kahvenin bizdeki seferine dair ilk bilgileri aldığımız Kâtip Çelebi , kahvenin 1543 sıralarında gemilerle geldiğini kaydeder. Başlangıçta yalnız derviş içeceğiydi kahve fakat zamanla başkaları da istifade etti. Tüm kahve türleri gibi Türk kahvesini de fazla bekletmeden tüketmek gerekir. Kahvenin aromasını daha uzun süre korumak için, kapağı sıkıca kapatılmış bir kavanozda ve güneş görmeyen, rutubetsiz bir ortamda muhafaza etmelisiniz.
Türk kahvesi hazırlarken, kişi başına bir fincan suyu cezveye koyun. Her fincan için cezveye 2 çay kaşığı kahve ve 2 çay kaşığı şeker (isteğe göre şeker miktarını artırabilir ya da azaltabilirsiniz) ekleyin. Kısık ateşe koyduğunuz cezveyi, kahve köpürüp iyice kabarana dek tutun. Daha sonra kabaran köpüğü fincanlara pay ederek, cezvede kalan kahveyi bir taşım ocakta tutun. Yeniden köpürünce fincanlara yavaş yavaş doldurun.
Kahve İstanbul'a ne zaman geldi?
Osmanlı döneminde saray mutfağının önemli bir parçası olan Türk lokumunun yüzlerce yıllık tarihi bulunur. Lokum ilk başlarda 'rahat ul-hulküm' yani 'boğazı rahatlatan' olarak adlandırılırken geçen süre içerisinde 'rahat lokum' olarak adlandırılmıştır. Osmanlı'da seri üretim 1777 yılında başlamıştır. İlk başlarda bal, meyve şurubu ve un ile karıştırılarak üretilmiştir. Nişasta ve rafine şekerin icadı ile günümüze kadar tat değişiklikleri yaşamıştır.
Malzemeler
3 su bardağı toz şeker 3 su bardağı su 2 çorba kaşığı krem tartar 3 çorba kaşığı nişasta Yarım su bardağı su