Arama

Yürüyüş yapmanın faydaları

Bir spor aktivitesi olan yürüyüş, kişinin ruh ve beden sağlığı için oldukça önemlidir. Herhangi bir ekipman gerekmeksizin hareket etmenin en kolay yoludur. 1991'den bu yana her yıl ekim ayının ilk hafta sonu, Dünya Yürüyüş Günü olarak kutlanır. Amaç, fiziksel açıdan aktif olmanın ve küresel hareketsizlik krizine karşı bir farkındalık oluşturmaktır. Peki, yürüyüş yapmak neden önemlidir?

YÜRÜMENİN ÖNEMİ

🔸 Her yerde, her an ve günün herhangi bir saatinde yapılabilen yürüyüş etkinliği, kalbi güçlendirir, kan dolaşımını düzenler. Kemikleri güçlendirir ve ileri yaşlarda kemik erimesi yaşanmasını engeller.

🔸 Düzenli yapılan yürüyüş, kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 40 azaltır. Birey, daha iyi uyur ve uyku kalitesi artar. Cilt sağlığını olumlu etkiler. Ayırca migren gibi şikayetlerin daha az yaşanmasını sağlar.

🔸 Hafif koşu tarzında yapılan yürüyüş, bireyin akciğer hacmini geliştirir ve daha iyi nefes alabilmeyi sağlar. Soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıklarına karşı vücut direncini kuvvetlendirir ve aktivite esnasında artan serotonin ile endorfinler sayesinde vücudunuza mutlu bir duruş kazandırır. Kişinin insilün seviyesini doğal yolla düzenlemesini sağlayarak tokluk hissi verir.

ÇOCUKLARDA YÜRÜMENİN ÖNEMİ

🔸 Çocuklar, yaratılışları gereği hareket etme dürtüsüne sahiptirler. Bu nedenle mümkün olduğunca hareket halinde olmak isterler.

🔸 Doğumundan itibaren çocukların geçirdiği ilk 10 yıl, fiziksel aktiviteyi ömür boyu alışkanlık haline getirmek için oldukça önemli bir zaman dilimidir. Uzmanlara göre çocuklar, günde yaklaşık 2 saat hareket etmelidir. Bu nedenle küçük yaşlarda çocuklar, fiziksel anlamda en kolay aktivite olan yürüyüş alışkanlık haline getirilmelidir.

🔸 Yürüyüş yapan çocuklar kendini daha iyi hisseder, yaşama sevinci ve okul başarısı artar, dikkat toplaması kolaylaşır. Özgüven ve öz yeterlilik gibi bilişsel ve zihinsel duyguların gelişimi üzerinde olumlu etkileri bulunur.

Geleceğin inşasında en etkin rol: Çocuk eğitimi

DOĞRU YÜRÜYÜŞ NASIL YAPILIR?

🔸 Yürüyüşe başlarken ilk 5-10 dakika yavaş adımlar atmak gerekir. Bu kasların gevşemesini sağlar. Yürüyüş esnasında topuklardan ayak parmaklarına doğru adım atılmalıdır. Ayrıca ayakkabı seçimine de dikkat etmek gerekir. Yürürken yeterli destek sağlayan, esnek tabanlı, rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.

🔸 Hava durumuna uygun, rahat ve temiz kıyafetler giyilmelidir. Yürürken vücut rahat, omurga dik, kollar adımlar ile koordineli ve serbest olmalıdır. Kolları hareket ettirmek, yağ yakımını artırır. Bu esnada vücuttaki sıvı kaybını önlemek için kişi, yanında su bulundurmalıdır.

DOĞA SPORU OLARAK YÜRÜYÜŞ

🔸 Yürüyüş, parkta, bahçede veya koşu bandında yapılabilen bir aktivite olduğu gibi özellikle doğada gerçekleştirilen bir spor şeklinde de karşımıza çıkar. Doğanın farklı yerlerinde, zorluk derecelerine ve sürelerine göre yapılan çeşitli yürüyüşler vardır.

🔸 Yeşil ile temiz havanın bir arada olduğu doğa yürüyüşü, hiking yani günübirlik ve uzun yürüyüş anlamındaki trekking şeklinde iki türde yapılır. Bunlar, birbirlerinden yürüyüşün gerçekleştirildiği süre, zorluk derecesi ve gerektirdiği malzemeler ile ayrışır.

İstanbul'un akciğeri: Belgrad Ormanı

GÜNÜBİRLİK DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

🔸 Aynı gün içerisinde tamamlanan ve belirli güzergahların takip edildiği doğa yürüyüşlerine, günübirlik doğa yürüyüşü denir. Yürüyüşün başlangıç ve bitiş noktası farklı olabileceği gibi bu iki noktalar aynı da olabilir.

🔸 Günübirlik doğa yürüyüşleri, fiziksel olarak hazır ve rota bilgisine sahip kişiler tarafından, orman, vadi, patika veya parkur gibi alanlarda yapılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN