Arama

Zaman yönetiminin altın kuralları

21'inci yüzyılı yaşadığımız bu çağda, her türlü teknolojik imkâna rağmen hiçbir şeyin hızına yetişemiyoruz. Sürekli bir yerlerden bir yerlere koşturuyor, 24 saatin yetmediğinden dem vuruyor, kimi zamansa yetişemediğimiz o son tarihi nasıl kaçırdığımızı, "zaman bulamamaktan" yakınarak anlatıyoruz. Peki, zamanı saatlerin gösterdiği şekilde mi yoksa kendi zaman algımıza göre mi yaşıyoruz? Zaman yönetimi nedir? Zamanı etkili yönetmenin yöntemi neler? İşte, zaman yönetiminin altın kuralları…

  • 3
  • 20
HADİS-İ ŞERİF ‘ZAMAN’ HAKKINDA NE DİYOR?
HADİS-İ ŞERİF ‘ZAMAN’ HAKKINDA NE DİYOR?

◾ Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) bir hadis-i şerifte zaman ile ilgili şöyle buyurmuştur: "İki nimet vardır ki, insanların çoğu onları takdir etme hususunda aldanmışlardır. Bunlar, sağlık ve boş zamandır."

◾ Allah'ın Resulü'nün (sav) de vurguladığı üzere zaman oldukça büyük bir nimettir ve boş yere harcanan bir zamanın telafisi yoktur. Peki, zamanı yönetebilir miyiz?

  • 4
  • 20
PEK ÇOK ŞEYİ SON DAKİKAYA BIRAKIYORUZ
PEK ÇOK ŞEYİ SON DAKİKAYA BIRAKIYORUZ

◾ Dünyadaki bunca hızlı gelişme ve teknolojik ilerlemeye rağmen pek çoğumuz halen zamanı yönetme konusunda oldukça başarısız sayılırız.

◾ Toplantılara zamanında gitmek, uçak ya da otobüse yetişmeye çalışmak, son teslim tarihi gelmiş bir projeyi bitirmek için çaba harcamak, sağlık kontrollerimizi ancak hasta olduğumuzda yaptırmak ve dahası… Günümüzde pek çok şeyi erteliyor ve tamamlanmasını son dakikaya bırakıyoruz.

  • 5
  • 20
NEDEN DAHA ERKEN ADIM ATMIYORUZ?
NEDEN DAHA ERKEN ADIM ATMIYORUZ?

Birçoğumuz zamanın yetmediğinden, 1 dakika/saat/gün/hafta/ay/yıl daha olsa mutlaka o işi mükemmel şekilde tamamlayabileceğimizi iddia ediyoruz.

◾ Peki, realist bir şekilde baktığımızda bu ne kadar doğru? Ya da neden 1 dakika/saat/gün/hafta/ay/yıl daha erken adım atmıyoruz?

  • 6
  • 20
EĞER İLK 5 SANİYEDE HAREKETE GEÇMİYORSANIZ…
EĞER İLK 5 SANİYEDE HAREKETE GEÇMİYORSANIZ…

◾ Bunun cevabı erteleme alışkanlığımızda saklı. Araştırmalara göre aklınızdan geçen bir şey için ilk 5 saniyede harekete geçmiyorsanız, sonrasında o işi yapmanız güçleşiyor ve bu da o işi ertelemenize sebep oluyor.

◾ Uzmanlar, erteleme sorununun bir işi ne şekilde organize edeceğinizi bilmemekten kaynaklandığını söylüyorlar. Bir başka neden ise kişinin mükemmel bir sonuca ulaşmak istemesi ve buna karşılık o işte yetersiz olduğuna dair inancı. Kaygısı yüksek kişiler erteleme sorununu daha sık yaşıyor.

  • 7
  • 20
ZAMAN KİMSE İÇİN HIZLI YA DA YAVAŞ AKMAZ
ZAMAN KİMSE İÇİN HIZLI YA DA YAVAŞ AKMAZ

◾ Dünya üzerinde herkes için gün 24 saat, hafta 168 saat, bir ay 720 saat ve bir yıl 8 bin 760 saattir. Zaman aslında sabit bir kavramdır ve kimisi için hızlı kimisi için yavaş akmaz.

Burada önemli olan zamanı ne şekilde kullandığınızdır. Bir iş üzerinde yoğunlaştığında onun "zamanında" tamamlanmasını mı önemsiyorsunuz, yoksa tamamen "akışına" mı bırakıyorsunuz?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN