Zamanda yolculuk mümkün mü? Solucan deliği nedir?🕐🕜🕣
Solucan deliği uzay zamanın nokta tasarımı ve zamanda bir kısa yol olan kuramsal topolojik bir vasfıdır. Peki, solucan deliği nedir? Kim ya da kimler tahmin etmiştir? Yeterli teknoloji ile yapılmış uzay aracı bizi 3000'li yıllara götürebilir mi?
Giriş Tarihi: 03.11.2019
09:16
Güncelleme Tarihi: 03.09.2020
14:26
SOLUCAN DELİĞİNİN KARA DELİKTEN FARKI NE?
Kara deliklere düşen bir şey asla dışarı çıkamaz ve kara deliklerin içine düşen her şey, kara deliğin merkezindeki "tekilliğe ulaştığında" parçalanarak yok olur. Solucan deliklerine düşen bir astronot ise uzayda iki solucan deliği birbirine bağlıysa, ışıktan hızlı yolculuk ederek evrenin başka bir yerinde ortaya çıkabilir (örneğin uzak bir galakside) ya da zamanda seyahat ederek geçmişe gidebilir.
ZAMANIN İÇİNDE BİR KISAYOLDUR
Genel Görelilik kuramının bazı çözümleri; solucan deliğinin her iki ağzında da bir kara delik bulunduğunu ön görüyor. Ancak, "ölmek" üzere olan bir yıldızın çöküşüyle doğal olarak oluşan bir kara deliğin kendisi bir solucan deliği oluşturmaz.
Solucan deliklerinin uzayın bir noktasında başka bir zamandaki başka bir noktasına açılan tüneller olduğu düşünülmektedir. Bilim kurguda zamanda yolculuğun solucan deliklerinin aracılığıyla yapılabileceğine inanılmaktadır.
ZAMAN YOLCULUĞUNUN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL
1943 yılında ortaya atılan "Büyükbaba paradoksu", geçmişe yolculuk yapan kişinin gelecekteki durumunu değiştirecek seçimler yapmasının yaratacağı çıkmazı tanımlamak için kullanılmıştır.
BÜYÜKBABA PARADOKSU NEDİR?
Bir zaman makinesine geçip geçmişe, atalarınızdan birini öldürmeye gittiğinizi varsayın. Bu durum, sizin dünyaya gelmenize yol açacak olayları engellemek anlamına gelecektir. Eğer büyükbabanız ölürse, anneniz ya da babanız doğamayacak, dolayısıyla geçmişe gidip onların babasını öldüren birisi de hiç dünyaya gelemeyecektir.
SOLUCAN DELİKLERİ UZAYDA OLABİLİR Mİ?
Solucan deliklerinin her ne kadar teorik olarak olması mümkün olsa da Einstein'ın denklemleri delikten girerek diğer tarafa ulaşmak için "sonsuz" süre geçmesi gerektiğini göstermektedir. Solucan delikleri kütle çekim etkileri nedeniyle çok kısa süre hayatta kalabilirler. Bu nedenle böyle bir deliğin uzayda gözlenmesi beklenmez.