Zamanda yolculuk mümkün mü? Solucan deliği nedir?🕐🕜🕣
Solucan deliği uzay zamanın nokta tasarımı ve zamanda bir kısa yol olan kuramsal topolojik bir vasfıdır. Peki, solucan deliği nedir? Kim ya da kimler tahmin etmiştir? Yeterli teknoloji ile yapılmış uzay aracı bizi 3000'li yıllara götürebilir mi?
Giriş Tarihi: 03.11.2019
09:16
Güncelleme Tarihi: 03.09.2020
14:26
ZAMANDA YOLCULUK İÇİN ALT YAPI
1935 yılında, fizikçiler Albert Einstein ve Nathan Rosen, "Genel Görelilik" kuramını ele alarak uzay ve zaman içerisinde köprülerin yer aldığı önermesi savundular. Uzay ve zamanda iki farklı noktayı birbirine bağlayan ve teorik olarak kısa geçişler oluşturarak mesafe ve yolculuk süresini azaltabilen bu yolları, Einstein ve Rosen ikilisi köprüler ya da solucan delikleri olarak isimlendirdi.
Madde ve enerjinin varlığı küçük etkide de olsa zamanı büker. Çok büyük enerjiler ise, zamanın kendi içinde katlanmasına sebep olabilir. Kapalı zamansal eğrileri ilk ortaya atan kişi ise matematikçi Kurt Gödel olmuştu.
Bu nedenle kuramsal zaman makinelerinin ilki ona aittir.
OLASI BİR ZAMAN MAKİNESİ: KARA DELİKLER
Karadelikler de olası zaman makinesi adayları arasında yer alıyor. Kara delik, astrofizikte, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir. Kara delik, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesne olarak da adlandırılabilir.
IŞIK BİLE KARA DELİKTEN KAÇAMAZ
İsminden de anlaşılacağı gibi, bir kara delik görmeyeceğiniz kadar siyahtır. Bunun sebebi, kara deliklerin yoğun bir şekilde çekim gücüne sahip olması.
Işık bile bir kara delikten kaçamaz. Günümüz şartlarında bir kara deliği saptamanın tek yolu, çevresinde oluşan cisimleri incelemekten geçer. Örneğin bir yıldız, kara deliğe doğru çekilmeye başlarsa, devasa miktarda x ışını yayar ve bilim insanları da aslında bunu görür.
ZAMAN FARKLI HIZLARDA AKAR
Görelilik kuramlarına göre zaman, farklı koşullardaki gözlemciler için farklı hızlarda akabilir. Örneğin siz sabitken size göre hareket eden bir cisimde zaman daha yavaş geçer. Bu, düşük hızlarda fark edilmeyecek kadar küçük bir farktır. Ancak hız farkı, ışık hızına yaklaştıkça bu etki gözle görülür büyüklüklere ulaşır. Bu olgu, zamanın kısalması olarak bilinir ve deneysel olarak gösterilmiştir. Zamanın kısalmasını kullanılarak kolayca geleceğe yolculuk edilebilir.