Zihin sağlığını arttıran 12 ipucu
Zihin sağlığını korumak, yeni fikirler ortaya koyabilmek ya da düşünme süreçlerimiz üzerinde söz sahibi olabilmek için beynin zinde olması oldukça önemli. Günlük yaşamımızda pek çok enformasyona maruz kalıyor, kendimize zaman ayıramıyor ya da yeni bilgiler öğrenmeyi zor ve karışık bulabiliyoruz. Tüm bunların önüne geçerek bilişsel yeteneklerinizi arttıracak, daha zinde bir zihin sağlayacak 12 ipucunu derledik.
Giriş Tarihi: 26.01.2021
17:08
Güncelleme Tarihi: 25.04.2022
14:49
Yaşın ilerlemesiyle birlikte hafıza, sebep sonuç ilişkisi kurma ya da tepki verme gibi zihinsel fonksiyonlarda azalma görülür. Bu nedenle bazı yöntemlerle beynin yeniden yapılandırılması gerekir.
📌 Beyni yeni şeyler yapmaya ya da farklı şeyler öğrenmeye yöneltmek, zihnin ufkunu genişleten bir aktivitedir.
Böylece beyinde bulunan nöronlar, yeni bir şey deneyimlerken düşünme kabiliyetini arttıran yollar açacaktır.
Araştırmalara göre sık kullandığınız eliniz yerine diğer elinizi kullanmanızın dahi bu konuda etkili olduğunu, beyin korteksinin bilgiyi işleyen kısımlarının daha hızlı bir şekilde aktive olduğunu gösteriyor.
📌 Öyle ki yapılan araştırmalar da iki ya da daha fazla dil bilen kişilerin beyinlerindeki aktivasyonun daha yoğun olduğunu kanıtlıyor.
Pek çok kişi yaşın yeni bir dil öğrenme sürecinde önemli olduğunu düşünse de yeni dil öğrenmek özellikle hafıza ile ilgili sorun yaşayanlara, Alzheimer hastalarına sıklıkla tavsiye edilen bir yöntem.
Hatta dil öğrenmenin bunama üzerindeki etkisi, ilaçlarla elde edilebilecek etkilerden daha yüksek olabileceği ifade ediliyor. Ayrıca dil öğrenmek dikkati arttırdığı gibi aynı anda birden çok işe daha hızlı geçiş yapabilmeyi de kolaylaştırıyor.
Yabancı dil öğreniminde önemli püf noktaları
TEKNOLOJİ İLE GEÇEN SÜREYİ KONTROL ALTINDA TUTMAK
Bu anlamda en tehlikeli konu ise teknolojiyi kullanım konusunda herhangi bir sınır koymamak.
📌 Teknolojik cihazlar beynin elektriksel aktivitesi ve işleyişini bozuyor. Çevreye yaydıkları ışınlarla beyin hücrelerine zarar verebiliyor.
Özellikle akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle durum daha da ciddi bir hale gelmiş vaziyette. Çünkü bireylerin bu cihazlarla etkileşimi daha fazla arttı ve pek çok işlevi aslında teknoloji ile yerine getirir hale geldiler.
Bu nedenle uzmanlar, teknolojinin beyni kullanmayı azalttığını, zihinsel tembellik yaratabileceği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
📌 Yapılan araştırmalara göre hayal kurmak, bilişsel yeteneğin ve yüksek beyin kapasitesinin bir işareti olabilir.
Uzmanlar, sıklıkla hayal kuran kişilerin, hayal kurmayanlara kıyasla düşünsel testlerde daha yüksek puanlar aldıklarını, yaratıcılığa daha meyilli olduğunun belirtiyor.
Hayal kuran kişilerin beyin sistemleri daha verimli çalışıyor ve düşünme kapasitelerinin daha yüksek olduğu ifade ediliyor.
DİNLENMEK İÇİN ZAMAN AYIRMAK
Beynin sürekli aktif olması, stres ve endişenin yüksek olması, beyinde zehir etkisi yapabiliyor.
📌 Bu sebeple kimi zaman beyni dinlendirmemiz ve zihinsel faaliyetlerimizin sağlığı için her türlü aktiviteden tamamen uzaklaşmamız gerekiyor.
Eğer iyi bir dinlenme süreci sağlayamıyorsanız, meditasyon ya da farkındalık temelli tekniklerden faydalanarak zihninizi dinlendirebilir ve daha sağlıklı bir düşünme sistemi kurabilirsiniz.