Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, millet iradesinin önündeki tüm engelleri kaldıran tarihi referandumun ertesi günü, yaptığı ziyaretlerle, hem vesayete kapı aralayan eski sistemin değişmesi için emeği geçen siyasi liderlere vefasını gösterdi hem de İslam dünyasına ve Batı ülkelerine mesaj verdi. Ziyaretler, Erdoğan’ın geçmişe bakışına, durduğu yere, bundan sonra Türkiye’nin izleyeceği yola dair mesajlarla yüklüydü. Ziyaret yerleri ayrıca İslam dünyasına ve Batı’ya yönelen sembolik işaretlerle doluydu.
İLK DURAĞI ÖZAL OLDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, güçlü yürütme ve kurumsallaşmış istikrarı savunan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünün 24. yılı nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Topkapı’daki Anıtmezar’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla düzenlenen törende, Özal’ın eşi Semra Özal, çocukları Ahmet ve Efe ile gelinleri Elvan ve Sinem Özal, torunları Turgut, Serra ve Merve Özal ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile siyasiler ve sevenleri yer aldı. Erdoğan, Özal’ın, seksenli yıllarda Türkiye’de demokrasinin canlanmasında önemli rol oynadığını vurgulayarak, Özal’ın milletin gönlünde müstesna bir yere sahip olduğunu ifade etti.
HEP BAŞKANLIĞI SAVUNDU
Siyaset hayatı boyunca pek çok kez çift başlılık kriziyle mücadele eden Turgut Özal, her fırsatta başkanlık sistemini savundu. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı sisteminin toplum tarafından kabul edilmesinde büyük pay sahibi olan Özal’ın anma programına katılarak vefa örneği sergiledi.
KUR’AN OKUDU DUA ETTİ
Anma töreninin ardından Erdoğan, Yassıada’daki yargılamaların ardından idam edilen eski başbakanlardan Adnan Menderes ile bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın naaşlarının bulunduğu anıt mezarı ziyaret etti. Mezarda, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dua edildi. Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra merhum Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan’ın mezarını ziyaret etti.
MENDERES’İ İDAM EDENLERİN ÜRÜNÜ
27 Mayıs 1960 darbesinin ardından milletin seçtiği başbakanı idam eden darbeciler nisbi temsil sistemi getirerek TBMM’de bir partinin tek başına iktidara gelmesinin önüne geçmeyi amaçlamışlardı. 16 Nisan’da yapılan referandumda merhum Menderes’i idam edenlerin temelini attığı vesayete dayalı parlamenter sistem tarihe karıştı. Erdoğan’ın 17 Nisan sabahı Menderes’in kabrine ziyareti de bu nedenle büyük anlam ifade ediyordu.
ERBAKAN HOCA’YA VEFA
Erdoğan, Topkapı’da anıt mezardan eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan’ın kabrine geçti. Erdoğan, aracından indiği sırada vatandaşlar “Başkanım” diyerek sevgi gösterisinde bulundu. Erdoğan, vatandaşlara el sallayarak karşılık verdi. Burada dualar okundu. Ziyaretin ardından Erdoğan’a vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.
Erdoğan, yıllarca birlikte siyaset yaptığı Erbakan’ın Milli Nizam Partisi’nden başlayarak savunduğ başkanlık sistemini hayata geçiren lider olarak da tarihe geçti. Erdoğan, ziyaretiyle Hoca’sına Türkiye’yi büyük ve güçlü ülke yapacak sistem değişikliğine katkıları nedeniyle vefasını sergiledi.
AVRUPA’YA DA MESAJ
Erdoğan, vefa ziyaretlerinin ardından Eyüp Sultan Camii’nde şükür namazı kıldı ve Eyüp Sultan Hazretleri’nin kabrinde dua etti. Erdoğan burada bir müddet vatandaşlarla selamlaştıktan sonra Fatih Camii’ne geçerek Fatih Sultan Mehmet’in kabri başında Kur’an-ı Kerim okudu. Erdoğan’ın, İstanbul’u fethederek Batı ile ilişkilerde bir devri kapatan ve yeni bir dönem başlatan Fatih’in kabrini ziyareti, referandum süreci boyunca Türkiye’ye karşı adeta savaş açan Avrupa’ya da bir mesaj olarak yorumlandı.
YENİ ŞAFAK