Dünyaca ünlü Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. Halil İnalcık 25 Temmuz 2016'da vefat etti ve uzun araştırmalar sonucunda hayatını aydınlattığı Fatih Sultan Mehmed'in yanına defnedildi.
Türk tarihçiliğinin büyük ismi Prof. Dr. Halil İnalcık için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla inşa edilen geleneksel 'ulema kabri' Hoca'nın vefat yıldönümünden üç gün önce tamamlandı. Salı günü Prof. İnalcık için Fatih Camii'nde mevlid okutulacak.
Halil Hoca'nın baş ve ayak taşlarındaki yazılar ve motifler altın varak ile kaplandı.
Habertürk'te Murat Bardakçı'nın yer alan yazısına göre; Süreç, 25 Temmuz 2016'da Halil İnalcık'ın Ankara'da vefatı ardından, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahin Kalın'ın girişimi ile çıkartılan Bakanlar Kurulu kararıyla başladı. Fatih Camii Haziresi'ne, 11. asırda Kâşgârlı Mahmud'un kaleme aldığı ve Türkçe'nin ilk sözlüğü olan "Divan-ı Lügati't-Türk"ü bulan, içerisinde çok önemli yazmaların yeraldığı kütüphanesini de Fatih'te "Millet Kütüphanesi" hâline getiren Osmanlı âlimi Ali Emîrî Efendi'nin kabrinin biraz ilerisine defnedildi.
Halil İnalcık, bu hazirede Osmanlı İmparatorluğu'nun yüksek rütbeli ve önemli askerleri ile bürokratlarının yanısıra Fatih Türbedârı ve "Melâmî kutbu" Ahmed Âmiş Efendi ve çok sayıda din âlimi ve yine Türk tarihçiliğinin en büyük isimlerinden olan Cevdet Paşa ile beraber yatıyor.
'Tarihçilerin kutbu' olarak anılan, geçen sene 25 Temmuz'da Hakk'a yürüyen ve Fatih Camii Haziresi'ne defnedilen Prof. Dr. Halil İnalcık için, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla mermerden ve geleneksel tarzda bir 'ulema kabri' inşa edildi.