Osmanlı devletinin yıkılmasının ardından Balkanlar'daki mirasına delil olan fotoğraflar başkent Belgrad'daki Sırbistan Ulusal Müzesi'nde açıldı. Basel Üniversitesi'nden Yakın ve Ortadoğu Çalışmaları'nda görevli öğretim üyesi Natasa Mijuskovic küratörlüğünde düzenlenen sergide; Ankara, İstanbul, Belgrad ve Saraybosna'nın Osmanlı'nın yıkılışından bu yana uğradığı değişim de görülüyor. "Şehirler Devinim Hâlinde - Osmanlı Sonrası Mirası" (Cities in Motion - Post-Ottoman Heritage) isimli sergiye yoğun ilgi gösteriliyor.
ÖNYARGILARI VE YANLI DÜŞÜNCELERİ BERTARAF ETMEK
Sergide tarih boyunca bir dizi politik değişimlerden geçen Balkanlar'da Osmanlı'nın sosyolojik ve kültürel etkileri görülüyor. "Balkan Insight"da yer alan habere göre; serginin amacı ise eski Osmanlı topraklarından gelen geniş göçmen gruplarına karşı önyargıları ve yanlı düşünceleri bertaraf etmek. Bu nedenle savaş zamanlarında çok sayıda göç almış ve göç vermiş Balkanlar'da ve Avrupa'da göçmen karşıtlığının arttığı bir sırada düzenlenen sergi büyük bir önem taşıyor.
Sergi Türk ve Yugoslav muhabirlerin 1920'li ve 30'lu yıllarda çektiği 200 fotoğrafı gün yüzüne çıkarıyor. Dijital olarak işlenen fotoğraflar Türkiye ve Balkanlar'da 1900'lü yılların başında yaşanan değişimlerin birer tanığı niteliğinde. Memleketlerini köşe bucak gezen muhabirlerin 4 şehirde çektiği fotoğraflar da kentlerin yeni dönemler, yeni politikalar ve kültürel trendler ışığındaki dönüşümlerini gözler önüne seriyor. Fotoğraflar, şehir manzaraları, yerel kıyafetleri içinde insanlar, günlük yaşam biçimi ve dönemin mesleklerine dair birçok ayrıntı barındırıyor.
Serginin sponsoru ise İsviçre Ulusal Bilim Vakfı. 28 Ocak'a kadar görülebilecek olan sergi Belgrad'ın ardından İstanbul, Saraybosna, Graz ve Cambridge şehirlerini de ziyaret edecek.