-
-
-
-
-
-
En'am suresi
Kur'an'ın altıncı suresidir. Mekke döneminde inmiştir. Kuvvetli görüşe göre, 91, 92, 93, 151, 152 ve 153. ayetler Medine’de inmiştir. 165 ayettir. Adını, 136, 138 ve 139. ayetlerde yer alan “el-En’am” kelimesinden almıştır. En’am, koyun, keçi, deve ve sığır cinsi ehli hayvanları ifade eden bir kelimedir. Surede başlıca tevhide, adalete, peygamberliğe, ahirete dair meseleler ile küfrün ve batıl inançların reddi ve bazı temel ahlak kuralları konu edilmektedir.
-
-
-
Tevbe suresi
Kur'an'ın dokuzuncu suresidir. Son iki ayet hariç Medine döneminde, Peygamber Efendimizin irtihaline yakın bir zamanda inmiştir. 129 ayettir. Sure, adını Allah’ın kullarının tövbesini kabul edeceğini bildirdiği 104. ayetten almıştır. İlk ayette geçen “beraet” kelimesinden dolayı sureye Berae Suresi adı da verilmiştir. Başında besmele olmayan tek suredir. Surenin başına besmelenin yazılmamış oluşunu bazı bilginler, onun bir önceki surenin devamı mahiyetinde oluşu ile açıklamışlardır. Surede başlıca, yaptıkları antlaşmalara bağlı kalmayan düşmanlarla ilişkilerin kesilmesi, antlaşmalara bağlı kalanlara karşı ise antlaşmalara bağlı kalınmasının gerekliliği; Tebük seferine hazırlık, Tebük seferi öncesi ve dönüşü sırasında münafıkların sergilediği iki yüzlü tavır, ehl-i kitapla ilişkiler, cizye ve zekat hükümleri, çölde yaşayan Arapların Kur’an talimatı karşısındaki tavırları, Kur’an’ın Müslümanlar üzerinde oluşturduğu etki ve Hz. Peygamber’in Müslümanlar adına duyduğu endişe söz konusu edilmektedir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Saffat suresi
Mekke döneminde inmiştir. 182 ayettir. Sure, adını ilk ayette geçen “es-Saffat” kelimesinden almıştır. Saffat, sıra sıra dizilenler, saf saf duranlar demektir. Surede başlıca, meleklerden, cinlerden, kıyamet ve ahiret olaylarından söz edilmekte; Nuh, İbrahim, İsmail, İshak, Musa, Harun, İlyas, Lut ve Yunus Peygamberlerin kıssalarına yer verilmektedir.
-
Sad suresi
Mekke döneminde inmiştir. 88 ayettir. Sure, adını birinci ayetteki “Sad” harfinden almıştır. Surede başlıca, Allah’ın birliği, müşriklerin inkarları ve sapıklıkları sebebiyle azabı hak etmiş oldukları, Davud, Süleyman, Eyyüp, İbrahim, İshak, İsmail, el-Yesa’ ve Zülkifl Peygamberlerin kıssaları, Davud Peygamberin hakemliği ve Hz. Peygamberin temel görevi konu edilmektedir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
BİZE ULAŞIN