İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, bu hastalığın hepatit A mikrobu barındıran su ve besin maddelerinin kullanılması ile bulaştığını ve ayrıca tuvalet hijyenine dikkat edilmemesinin de bu hastalığın kişiden kişiye bulaşmasına neden olduğunu belirtti.
Karaciğer hastalığı, kronik HBV/HCV enfeksiyonu, HIV/AIDS taşıyıcıları ile kanalizasyon ve temizlik işçilerinin, askeri personellerin ve zihinsel engellilerin bakım evlerinde kalanların risk altında olduğunun belirtildiği açıklamada, Hepatit A'nın yaygın olduğu yerlere yolculuk edenlerin de aynı risk grubunda yer aldığı vurgulandı.
HEPATİT B V C EN SESSİZ VİRÜS
Yapılan açıklamada hepatit B ve hepatit C virüslerinin diğer virüslere göre daha tehlikeli olduğu ve sessizce vücutta yer edindiği belirtildi.
Açıklamada, pek çok insanın farkında olmadan bu virüsü alabileceği ve belirti olmaksızın bunu taşıyabileceği aktarılarak, tedavi edilemediğinde her iki virüsün de kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanseri gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara yol açabileceği belirtildi.
YÜKSEK RİSK GRUPLARI AŞILANMALI
Yüksek risk nedeniyle uygun bulunan kişilere aşı yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, hepatit B ve hepatit C tipi sarılıktan korunmak için dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralandı:
"Tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınmalı, dövme veya piercing yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olunmalı, berber ve kuaförlerde kullanılmamış tıraş bıçağı ve steril edilmiş ustura ve manikür-pedikür malzemeleri kullanıldığından emin olunmalıdır. Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka uygun korunma yöntemleri kullanılmalıdır. Uyuşturucu kesinlikle kullanılmamalı. Sağlık görevlileri enjeksiyon uygulamasını güvenli yöntemlerle gerçekleştirmeli, tek kullanımlık enjektör kullanılmalı. Gebeler mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırmalı. Ailede (özellikle anne baba kardeş eş gibi yakın akrabalarda) sarılık hastası, siroz veya karaciğer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırmalı."
HEPATİT B AŞISI 3 DOZ
Açıklamada, hepatit A ve B virüsünden korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğu vurgulanarak, Türkiye'de hepatit A aşısının, çocuklara 18 ile 24'üncü ayda ücretsiz uygulandığı belirtildi.
Hepatit B aşısının bebeklere doğumda, birinci ayın ve altıncı ayın sonunda toplam 3 doz olarak sağlık kuruluşlarında ücretsiz uygulandığı anlatılan açıklamada, şöyle devam edildi:
"Hepatit B aşısı, 1998'den beri her yeni doğan bebeğe ücretsiz olarak doğumunun gerçekleştiği hastanede ve aile hekimliklerinde uygulanmaktadır. Hepatit C hastalığına karşı aşı henüz bulunmamaktadır. Hepatit tanısı alan kişilerin mutlaka tedavi olmaları ve sağlıklı yaşam yöntemlerini uygulamaları kendileri ile çevresinin sağlığı açısından çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Hepatitle yeni doğan sarılığı birbiriyle karıştırılmamalıdır, yeni doğan sarılığı için doğumdan sonra bebekler mutlaka aile hekiminde takip edilmelidir."