Ramazan’da uzun süren açlık, metabolizmayı yavaşlatıyor. Sahura kalkmadan tutulan oruç ise hastalıkları tetikliyor ve kiloya neden oluyor. Sahura kalkmadan oruç tutmak bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Sadece bu kadar da değil. Sahura kalkmadan oruç tutanları Ramazan ayında kilo alma tehlikesi de bekliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Derya Fidan konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Ramazan’da kilo almanın birkaç yönlü sebebi vardır. Bunlardan birincisi sahur yapmadan akşamdan yemek yenip yatılmasıdır. Uzun süren açlıkların metabolizma hızını düşürdüğünü ve vücut yağ yapımına neden olduğunu düşünürsek sahura kalkmadan oruca niyetlenmek buna neden olabilmektedir. Metabolizma hızını arttıran ve vücudu toksinlerden arındıran su, bedenimiz için çok önemlidir.
TATLI TEHDİT
Günlük su ihtiyacının iftardan sahura kadar olan zaman zarfında karşılanamaması metabolizma hızını düşüreceğinden kilo alımına sebep olabilmektedir. Ramazan tatlılarının miktarını ve sıklığını fazla kaçırmak, sebze ve meyveye beslenme tablomuzda az yer vermek kilo alımını hızlandırmaktadır. Kilo alımının önüne geçmek için, gün boyu aç kalarak metabolizma çalışma hızının azaldığı bu durumda iftarda yemeklere hızlı geçiş yapılmamalı, sofrada daha yavaş yemek yenerek besinlerin tolerasyonunu artırmaya yardımcı olunmalıdır.
Sahur öğününde hafif yiyecekler tercih edilmeli, kahvaltılıklar masada yerini almalıdır. Protein kaynaklarından süt, yoğurt, ayran, yumurta, peynir çeşitlerinden zengin bir sofra olarak planlama yapılmalı, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durulmalıdır.
Sahurda zeytin ve zeytin ezmesi gibi tuzlu besinler yerine yağlı tohum kaynaklarından ceviz, badem, fındık tercih edilmelidir. Ekmek en önemli karbonhidrat kaynağıdır ve kişinin gün içindeki sağlanacak enerjisinin büyük kısmını karşılamaktadır. Eğer ertesi gün daha uzun süre tok kalmak ve daha dinç bir gün geçirmek istiyorsanız ekmeğinizi beyaz undan yapılmış değil, tam buğday unu veya çavdar unundan yapılmış olmasına dikkat etmelisiniz.
İFTARDA NELERİ TERCİH ETMELİYİZ?
İftar sofrasında başlangıç olarak hurma veya kayısı tercih edilerek kan şekeri dengesi sağlanmalıdır. Çorba ile devam edilerek sonrasında en az 15 dakika ara verilmeli ve mide rahatsızlıklarının önüne geçilmelidir. Ana yemekte yağlı ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Pide, bir avuç büyüklüğünden fazla tüketmemelidir.
KAS KAYBINA NEDEN OLUYOR
Sahursuz oruç tutmak tetikte bekleyen bazı hastalıkları harekete geçirebilir. Çünkü uzun süreli açlık kan şekerini düşürerek karaciğer ve mideye zarar verir. Tansiyon ve şekeri olumsuz yönde etkileyerek gün boyu halsizliğe neden olabilir. 6 İftara kadar aşırı acıkılacağı için, iftarda hızlı ve çok yemek yemenin sonucunda; şişkinlik, hazımsızlık, gaz, mide yanması, kabızlık şikâyetleri ortaya çıkabilir. 6 Sahursuz oruç tutmak kilo aldırır.
Gün içinde tek öğünle beslenildiği için tek öğün olan iftarda yenen yemeğin hacmi gittikçe artar. Bunun neticesi olarak da kişi kilo vereceği yerde Ramazan ayının sonunda 3 kilo alır. 6 Kilo vermek adına sahursuz oruç tutulması ve düşük kalorili beslenmek kas kaybına neden olabilir. 6 Uzun süreli açlıkta konsantrasyon bozukluğu görülebilir.