10 maddede Cahit Zarifoğlu kimdir?
"Yedi Güzel Adam" şiiriyle hafızalarda ve gönüllerde yer bulan şair ve yazar Cahit Zarifoğlu, kendi dünyası içinde bir şiir dili kurdu ve bunu çok iyi kullandı. Akif İnan'ın dediği gibi "anadan doğma şair"di. Kendisinden sonra gelecek genç şairlere, ders alınacak çok şey bıraktı.
Giriş Tarihi: 06.06.2020
23:53
Güncelleme Tarihi: 07.06.2024
09:27
Sesli dinlemek için tıklayınız.
İçine kapanık bir karakteri vardı
🔹 Amatör çizimler yapan başarılı edebiyatçıya, Kısakürek'in "artist" diye seslenmesinin ardından, liseden itibaren "Aristo" olan lakabı, "Artist" oldu.
🔹 İçine kapanık bir karakteri olan ve şiirini temelde "İkinci Yeni"nin kazanımları üzerine kurarak bu akımda kendi yeniliğinin peşine düşen Zarifoğlu, alışılmadık söz dizimiyle, imge ve bütünlüğe verdiği önemle, Türk şiirine kendi orijinalliğini getirebilen şairlerden biri oldu.
Son yıllarında çocuk edebiyatına yöneldi
🔹 Şiir yazmakta zorlanmayan, kendi deyimiyle "ilhamı ele geçiren" ve ömrünün son yıllarında çocuk edebiyatına yönelen Zarifoğlu, çocuklar için yazdığı kitaplardan "Yürekdede ile Padişah" adlı eseriyle, 1984'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülünü kazandı.
🔹 Zarifoğlu, çoğunlukla "büyükler" tarafından okunduğunu düşündüğü çocuk kitaplarını, "Çocuklara yazmanın, yazmak dediğimiz dehşetli olayı kolaylaştıran bir yanı var. Acılarını azaltıyor, yazar kendini biraz daha rahat hissediyor. Çocukların safiyeti ve günahsızlıklarından gelen rahatlık bu. Belki de büyüklerin çekişmelerle dolu dünyasından bir kaçış." sözleriyle açıkladı bir röportajında.
7 Haziran 1987'de İstanbul'da vefat etti
🔹 Şair, pankreas kanseri nedeniyle, 7 Haziran 1987'de İstanbul'da vefat etti. Abdurrahman Cahit Zarifoğlu "Sultan" şiirinde şöyle seslenmişti:
"Seçkin bir kimse değilim ismimin baş harfleri acz tutuyor Bağışlamanı dilerim
Sana zorsa bırak yanayım Kolaysa esirgeme Hayat boş geçti Geri kalan korkulu Her adımım dolu olsa İşe yaramaz katında Biliyorum Bağışlanmamı diliyorum"