Arama

10 maddede Cahit Zarifoğlu kimdir?

"Yedi Güzel Adam" şiiriyle hafızalarda ve gönüllerde yer bulan şair ve yazar Cahit Zarifoğlu, kendi dünyası içinde bir şiir dili kurdu ve bunu çok iyi kullandı. Akif İnan'ın dediği gibi "anadan doğma şair"di. Kendisinden sonra gelecek genç şairlere, ders alınacak çok şey bıraktı.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 7
  • 12
Üniversiteyi 10 yılda tamamladı
Üniversiteyi 10 yılda tamamladı

🔹 Zarifoğlu, 1967 ve 1973'te gittiği Almanya'da Goethe Enstitüsü'nde dil eğitimi aldı ayrıca otostop yaparak Avrupa'yı dolaştı.

🔹 Kısa bir süre tercümanlık da yapan Zarifoğlu, 1969-1970'te ise "Hakimiyet" gazetesinde teknik sekreterlik yaptı. Usta şair, yoğun çalışması dolayısıyla üniversiteyi 10 yılda tamamladı.

(x)🔍 Cahit Zarifoğlu'nun 7 Güzel Adam'ından 35 alıntı

  • 8
  • 12
İlk kitabını kendi parasıyla çıkardı
İlk kitabını kendi parasıyla çıkardı

🔹 Yedek subay olarak 1973'te İstanbul Tuzla'da başlayan askerlik görevini Kars Sarıkamış'ta sürdürüp 1975'te Kıbrıs'ta tamamlayan Cahit Zarifoğlu, askerliğin ardından aynı yıl Makine Kimya Endüstrisinde memuriyete başladı.

🔹 Şair, edebiyat çevrelerinde ilgiyle karşılanan ilk kitabını kendi parasıyla çıkardı ve kitabı yeterince dağıtamadığı için büyük bir kısmı elinde kaldı. Zarifoğlu'nun Eylül 1973'te çıkan ikinci kitabı "Yedi Güzel Adam", en bilinen eserleri arasına girdi.

🔹 Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören'i "Yedi Güzel Adam" şiirinde anlatmış ve bu gurubun adı artık, "Yedi Güzel Adam" olmuştu.

  • 9
  • 12
4 çocuğu dünyaya geldi
4 çocuğu dünyaya geldi

🔹 Zarifoğlu, mütercim sekreter olarak 1976'da TRT'ye geçti ve aynı yıl Necip Fazıl Kısakürek'in aracılığıyla, Abdülhakim Arvasi'nin soyundan gelen Van müftüsü Kasım Arvas'ın kızı Berat Hanım'la tanışarak 19 Ağustos'ta evlendi.

🔹 Düğününü Kısakürek'in nikah şahitliğinde Van'da yapan Zarifoğlu'nun Fatma Betül, Ayşe Hicret, Ahmet ve Arife adında 4 çocuğu dünyaya geldi.

(x)🔍 Zarifoğlu'ndan yarım asırlık yazı: "Destursuz yaklaşmaya imkân yok"

  • 10
  • 12
İçine kapanık bir karakteri vardı
İçine kapanık bir karakteri vardı

🔹 Amatör çizimler yapan başarılı edebiyatçıya, Kısakürek'in "artist" diye seslenmesinin ardından, liseden itibaren "Aristo" olan lakabı, "Artist" oldu.

🔹 İçine kapanık bir karakteri olan ve şiirini temelde "İkinci Yeni"nin kazanımları üzerine kurarak bu akımda kendi yeniliğinin peşine düşen Zarifoğlu, alışılmadık söz dizimiyle, imge ve bütünlüğe verdiği önemle, Türk şiirine kendi orijinalliğini getirebilen şairlerden biri oldu.

  • 11
  • 12
Son yıllarında çocuk edebiyatına yöneldi
Son yıllarında çocuk edebiyatına yöneldi

🔹 Şiir yazmakta zorlanmayan, kendi deyimiyle "ilhamı ele geçiren" ve ömrünün son yıllarında çocuk edebiyatına yönelen Zarifoğlu, çocuklar için yazdığı kitaplardan "Yürekdede ile Padişah" adlı eseriyle, 1984'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülünü kazandı.

🔹 Zarifoğlu, çoğunlukla "büyükler" tarafından okunduğunu düşündüğü çocuk kitaplarını, "Çocuklara yazmanın, yazmak dediğimiz dehşetli olayı kolaylaştıran bir yanı var. Acılarını azaltıyor, yazar kendini biraz daha rahat hissediyor. Çocukların safiyeti ve günahsızlıklarından gelen rahatlık bu. Belki de büyüklerin çekişmelerle dolu dünyasından bir kaçış." sözleriyle açıkladı bir röportajında.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN