Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Biyografi
  • Gezegenlerin döndüğünü dünyaya ilk kez tanıtan âlim: Ebu Cafer el-Hazin kimdir?

Gezegenlerin döndüğünü dünyaya ilk kez tanıtan âlim: Ebu Cafer el-Hazin kimdir?

Birçok ilke imza atan Ebu Cafer el-Hazin; Biruni, Ömer Hayyam gibi kendi zamanında ve sonraki dönemlerde ileri gelen âlimler tarafından matematik ve astronomi alanlarında otorite olarak kabul edildi. Gezegenlerin döndüğünü ve bu konudaki düşüncelerini dünyaya ilk kez tanıtanlardan birisi olan Müslüman âlimin çalışmaları, Avrupa'yı aydınlatacak Rönesans'a da zemin hazırladı.

  • 7
  • 13
BİLİM ADAMLARININ ÇALIŞMALARINA YÖN VERDİ
BİLİM ADAMLARININ ÇALIŞMALARINA YÖN VERDİ

Yunanlı matematikçiler Eudoxos ve Arşimed'e atfedilen olan "tüketme" usulü ile cisimlerin hacimlerini hesaplama yöntemini geliştiren İslâm matematikçisi Hâzin'dir.

Özellikle Hâzin, "bir parabolün kendi ekseni etrafında dönmesinden ortaya çıkan cismin hacmi" problemiyle uğraşan Sâbit b. Kurre'nin uzun ve karmaşık olan tekniğini tekrar ele aldı. Böylece kendisinden sonra meseleyi yeniden inceleyerek Sâbit b. Kurre'nin çalışmalarını daha ileriye götüren Sâbit'in torunu İbrâhim b. Sinân ve İbnü'l-Heysem'e yardımcı oldu.

Ebû Ca'fer el-Hâzin rasyonel kenarlı dik açılı üçgen teorisini geliştirip en yüksek noktasına ulaştırdı.

Ebû Saîd es-Siczî, İbnü'l-Heysem ve Ebü'l-Cûd b. Leys gibi İslâm matematikçileriyle 15. yüzyılda Avrupa matematikçilerinden Bachet de Méziriac ve Pierre de Fermat onun bilim anlayışını benimsedi.

  • 9
  • 13
YAPTIĞI EN ORİJİNAL ÇALIŞMA
YAPTIĞI EN ORİJİNAL ÇALIŞMA

Hâzin'in cebir alanında yaptığı orijinal çalışmalardan biri, modern matematik tarihinde "𝑥𝑛+𝑦𝑛=𝑧𝑛,𝑥,𝑦,𝑧∈𝑍+,𝑛⩾3'ün imkânsızlığı" şeklinde ifade edilen ve adına "Fermat'nın Son Teoremi" denilen denklem hakkındadır.

Hâzin bunlardan başka "Uyumlu Sayılar Teorisi" içine giren denklemler hakkında da çeşitli çalışmalar yapmış ve ilk defa bu tür denklemlerin sınırlarını tam olarak belirleyip bunu rasyonel kenarlı dik açılı üçgenler teorisinin esas konusu kabul etti.

Ayrıca x² + 10 = y² ve x² - 10 = z² denkleminin doğal çözümü bulunmadığını ilk defa Hâzin gösterdi.

Bu denklem, İbnü'l-Havvâm'ın çözümsüz denklemler listesinde on sekizinci, Bahâeddin el-Âmilî'nin listesinde ise ikinci denklem olarak kaydedilmişti.

  • 10
  • 13
ÇÖZÜMSÜZ OLARAK KABUL EDİLEN DENKLEMLERİ ÇÖZDÜ
ÇÖZÜMSÜZ OLARAK KABUL EDİLEN DENKLEMLERİ ÇÖZDÜ

Ebu Caʿfer el-Hazin, üçüncü dereceden bir denklemi, konik kesit yardımıyla çözebilen ilk kişiydi. Hâzin, "Mâhânî denklemi" olarak adlandırılıp çözümsüz problem olarak kabul edilen denklemi koni kesitleri yardımıyla çözdü.

Ömer Hayyâm'dan öğrenildiğine göre kübik denklemlerin çözümü konusunda Hâzin'in gerçekleştirdiği bu ilk başarının ardından birçok hendeseci bu denklemlerin değişik türlerini Hâzin'in yöntemiyle çözmeyi başardı.

  • 11
  • 13
RÖNESANS'A ZEMİN HAZIRLAYAN ÂLİM
RÖNESANS’A ZEMİN HAZIRLAYAN ÂLİM

Daha ilk dönemde ortaya konan bu ilmi verilerin Latinceye tercüme edilmeleri, 14. yüzyılda İslam astronomi birikimi Avrupa'ya intikal etti ve Avrupa'yı aydınlatacak Rönesans'a zemin hazırlamış oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN