Arama

Gül Baba kimdir? Gül Baba Türbesi hakkında bilgiler...

İnsan sevgisi, birlikte yaşama kültürü, azmi ve ötekine saygısıyla, Türk kültürü ile medeniyetinin dünyaya yayılmasına varlığıyla hizmet eden Gül Baba, Türk-Macar dostluğunun nişanesi olan önemli şahsiyetlerinden biridir. Şeceresinin Hz. Hasan'a kadar uzandığı rivayet edilen ve "Misali" mahlasıyla şiirler yazan Gül Baba'nın geçtiğimiz yıl türbe açılışını yapan Başkan Erdoğan'ın, Macar topraklarını yeniden ziyaret etmesi vesilesiyle, bu önemli şahsiyetin hayatına dair detayları derledik.

Cenaze namazını 200 bin askerin katıldığı ve Kanuni'nin de hazır bulunduğu cenaze namazını Ebüssuûd Efendi kıldırmış, Osmanlı'nın Gültepe ya da Gülbababayırı olarak adlandırdıkları, Budapeşte'nin Buda yakasındaki kalenin dışında, Kálvária (Kabaktepe veya Mihnet tepesi, bugün Gültepe) denilen yere defnedilmiştir. Türbenin içinde bulunan bir levhada Fethiye Camii'nde cemaatle namaz kılarken öldüğü yazılıdır.

Gülbaba adının nereden geldiği konusunda değişik görüşler belirtilir. Gülbaba'nın gülü çok sevmesinden veya Gülbaba Tekkesi ve Türbesi'nin bulunduğu yerin Rózsadomb (Gülbaba) adıyla bilinmesinden dolayı bu adı aldığı belirtilir.

Balkanlar'da görülmesi gereken şehirler

  • 6
  • 12
Gül Baba Türbesi hakkında bilgiler
Gül Baba Türbesi hakkında bilgiler

1543-1548 yıllarında, Budin Beylerbeyi Yahyâ Paşazâde Mehmed Paşa'nın emriyle Gül Baba'ya bir türbe yapıldı. Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin merkezinde bulunan Gül Baba Türbesi, Macarlar tarafından Rozsadomb (Gül Tepesi) olarak anıldı. Klasik Osmanlı dönemi Türk türbe üslûbuna uygun biçimde sekizgen bir yapı olarak ve muntazam kesme taştan inşa edildi.

Evliya Çelebi, "Dervişleri gazâya gider; yaz ve kış meydanlarında çeşitli şamdan, çerağ, kandiller, buhurdanlar, gülâbdanlar vardır. Kara ve deniz seyyahları mermer kapı ve duvarlarına pek çok beyitler yazmışlardır." dedikten sonra bu tekkenin Gazi Mihaloğulları'nın hayratı olduğunu bildirir.

Tarihin soluk aldığı Osmanlı eserleri

Türbe, başta Macaristan'daki Türkler olmak üzere birçok Müslümanın ziyaret ettiği bir yer olmuştur. Bunun sonucunda Gül Baba Macarlar'ın edebî hayatına da girerek hakkında hikâyeler, şiirler, makaleler ve bir piyes yazılmış, yaşayan folklor malzemesi olarak menkıbeleri defalarca yayımlanmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN