Hz. Hafsa kimdir? Hz. Hafsa olayı nedir? Hz. Hafsa ile ilgili kıssalar ve rivayet ettiği hadisler
Müminlerin annesi Hz. Hafsa, Peygamber Efendimizin eşi, Hz. Ömer'in ise kızıdır. Hicret'in 3. yılında Resul-i Ekrem Efendimiz ile evlenen Hz. Hafsa, Hz. Ebubekir'in kızı Hz. Ayşe ile iyi anlaşırdı; aktarılan kimi rivayetlerde iş birliğine gittikleri bilinir. Yaşadığı dönemde okuma yazma bilen az sayıdaki kadınlardan olan Hz. Hafsa, aynı zaman hafız sahabilerdendi. Cebrail'in Peygamber Efendimize "Hafsa çok oruç tutan ve çok namaz kılan bir hanımdır ve cennette senin eşindir" dediği belirtilmiş; Hz. Hafsa, Peygamberimiz'den ve babası Hz. Ömer'den 60 hadis rivayet etmiştir.
Giriş Tarihi: 24.04.2021
17:19
Güncelleme Tarihi: 17.03.2022
16:43
Sesli dinlemek için tıklayınız.
HZ. ÖMER, KIZINI HANGİ KONUDA UYARDI?
Hz. Hafsa, Peygamberimizin (sav) eşleri arasından en iyi, Hz. Ebubekir'in de kızı olan Hz. Ayşe ile anlaşırdı.
🔸 İkisinin Resul-i Ekrem'i (sav) diğer hanımlarından kıskandıkları ve kimi zaman bu konuda iş birliği yapmaları rivayetler arasındadır.
🔸 Bir keresinde Peygamber Efendimizin (sav) hanımlarını ziyaret ettiği sırada Ümmü Seleme ya da Zeynep bint Cahş'ın yanında diğerlerinden fazla kalmasının sebebini araştırmışlardır.
🔸 Bu eşinin Resulullah'a (sav) bal şerbeti ikram ettiğini öğrenmeleri üzerine Peygamberimiz (sav) yanlarına geldiği zaman üzerinde tuhaf bir koku bulunduğunu söylemeye karar vermişlerdir.
🔸 Hz. Hafsa ve Hz. Ayşe, bunu uygulamış; ancak daha sonra bu yaptıkları nedeniyle pişman olmuşlardır.
🔸 Nitekim onların Allah Resulü'nü (sav) üzen bu davranışları nedeniyle Hz. Ömer'in, kızı Hz. Hafsa'yı uyardığı bilinir.
🔍 Müminlerin annesi Hz. Ayşe
HZ. HAFSA’NIN PEYGAMBERİMİZİ ÜZDÜĞÜ KONU
Hz. Hafsa'ya ilişkin bir diğer önemli konu da Peygamber Efendimizin (sav), Hz. Hafsa'ya bir sır vermesi, onun ise bu sırrı saklamayıp Hz. Ayşe'ye haber vermesidir.
🔸 Allah Teâlâ, bu durumdan Resul-i Ekrem Efendimizi (sav) haberdar etmiştir . Bu sırrın ne olduğu konusunda başlıca üç rivayet zikredilmektedir:
1- Bal şerbeti olayı üzerine Peygamber Efendimizin (sav) bir daha bal şerbeti içmeyeceğine dair yemin etmesi.
2- Cariyesi Mâriye'yi Hz. Hafsa'nın evde bulunmadığı bir sırada onun odasına alması nedeniyle üzülen Hz. Hafsa'ya bu olayın bir daha tekrarlanmayacağını söylemesi.
3- Kendisinin vefatından sonra devlet yönetiminin Hz. Ebûbekir ile Hz. Ömer'e kalacağını bildirmesi.
🔍 Peygamberler Tarihi kategorisi için tıklayın
PEYGAMBERİMİZİN TUTUMU NEDENİYLE NAZİL OLAN AYET
Allah'ın helal kıldığı şeyleri, eşlerini memnun etmek için kendine haram etmemesi gerektiğine dair ayetin yukarıda zikredilen ilk iki olaydan biri üzerine nazil olduğu ifade edilmiştir.
"Ey peygamber! Allah'ın sana helâl kıldığını, eşlerini hoşnut etmek arzusuyla niçin kendine haram kılıyorsun? Bununla beraber Allah bağışlayıcıdır, merhametlidir."
📕 Tahrîm suresi 1. ayetin tefsiri
🔸 Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte sır saklamadaki kusuru nedeniyle Peygamber Efendimizin (sav) Hz. Hafsa'yı ric'î talâk ile boşadığı rivayet edilir.
🔸 Bu durumu öğrenen Hz. Ömer, Resul-i Ekrem'i (sav) gücendirmenin Allah Teâla'yı gücendirmek olacağını düşünmüş ve çok üzülmüştür.
🔸 Ardından Allah'ın, Peygamber Efendimize (sav) Hz. Hafsa'yı boşamamasını emrettiği ya da Cebrail'in "Hafsa çok oruç tutan ve çok namaz kılan bir hanımdır ve cennette senin eşindir" sözü üzerine boşanmaktan vazgeçtiği belirtilmiştir.
İLK MUSHAF HZ. HAFSA’NIN HİMAYESİNDEYDİ
Kur'an-ı Kerim, Hz. Ebubekir'in halifeliği döneminde Zeyd bin Sabit'in çalışmaları ile mushaf haline getirilmiştir.
🔸 Kur'an ayetlerinin bir araya getirildiği bu mushaf, Hz. Ömer'de kalmış ve onun vefatının ardından Hz. Hafsa'ya intikal etmiştir.
🔸 Hz. Osman döneminde mushaf nüshaları çoğaltılacağı zaman, asıl nüsha getirtilmiş ve çoğaltma işi tamamlanınca orijinal nüsha tekrar Hz. Hafsa'ya geri verilmiştir.
📚 Kur'an-ı Kerim'in kitap haline getirilmesi
VIDEO
SAVAŞ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEME
Hz. Hafsa ile ilgili kaynaklarda yer alan bir diğer bilgi de babası Hz. Ömer'in halifelik dönemine aittir.
🔸 Hz. Ömer, kocası aylardır savaşta bulunan bir kadının eşine hasretini dile getiren bir şiir okuduğunu duymuş ve etkilenmiştir.
🔸 Bunun üzerine bir kadının kocasından ne kadar ayrı kalabileceğini Hz. Hafsa'ya sormuştur.
🔸 Hz. Hafsa, "üç ay, en fazla dört ay" şeklinde yanıtlamış ve bunun üzerine Hz. Ömer, kumandanlarına gönderdiği emirnamede buna uygun hareket edilmesini istemiştir.