Hz Ömer’in kişilik özellikleri
Müminlerin emiri Hz. Ömer b. Hattab dünya tarihinin gördüğü en adil yöneticilerden biri idi. Kur'an-ı Kerim'i ve sünneti gayet iyi bir şekilde anlamış olan Hz. Ömer, yenilikçi, akılcı, adil ve liderlik özellikleri kuvvetli bir halife idi. Bu vasıflar onu İslam tarihinde daima aranılan bir idareci noktasına yükseltti. Peki, Hz. Ömer nasıl bir karaktere sahipti? Hz Ömer kimdir? Hz. Ömer kişiliği, icraatları, nasihatler, sözleri, hakkında, özellikleri, yönetim şekli, adaleti…
Giriş Tarihi: 25.12.2021
01:22
Güncelleme Tarihi: 22.04.2022
16:04
📌 Halifelik sorumluluk gerektiren bir makamdır. Hz. Ömer b. Hattab hayatı boyunca büyük sorumluluklar almıştır. Ebu Lü'lüe tarafından mescitte bıçaklandığında dahi sorumluluklarından vazgeçmemiştir. Yaralı olmasına rağmen aşere-i mübeşşereden altı sahabenin toplanarak üç gün içinde halife seçmelerini istemiş, sabah namazını Suheyb b. Sinan'ın kıldırmasını istemiş, şura heyetinin rahatsız edilmemesi için Ebu Talha el Ensari'yi görevlendirmiştir. Böylece ümmetin başsız kalma sorununu çözerek Müslümanları büyük bir sıkıntıdan kurtarmak istemiştir. Bu örnek Hz. Ömer'in (RA) ne denli büyük bir sorumluluk duygusuna sahip olduğunu gösterir.
(x) 🔍 Bilgi Notu: Hz. Ömer (RA) döneminde İslam Devleti hem genişledi, hem de imar faaliyetleri ile mamur bir devlet haline geldi.
Hz. Ömer'in veba salgını karşısındaki tutumu neydi?
📌 Halife Hz. Ömer (RA) gerçekçi bir karaktere sahiptir. Sorunların tespitini erkenden yapmaya gayret ederek gerçekçi bir yönetim anlayışı içerisinde olmuştur. Yönetim ve hayatında dengeleri gerçekçilik esası üzerine oturtan Hz. Ömer (RA), olayları bu minval üzere değerlendirerek halifenin şahsi ticaretten vazgeçmesi ve maaş alması gibi zamanı içerisinde dikkat çeken icraatlara imza atmıştır.
(x) 🔍 Bilgi Notu: Hz. Ömer (RA) döneminde Irak, İran, Azerbaycan, Suriye, el Cezire, Filistin ve Mısır fethedilerek İslam beldesi oldu.
Peygamberimizle nübüvvetten önce arkadaşlık kuran sahabi: Suheyb bin Sinan
📌 Hz. Ömer (RA) uyguladığı politikalar sayesinde hem İslam Devleti'nin sınırlarını genişletmiş hem de adaletli bir politika ile atamalar yapmıştır. Rıdvan Biatı öncesinde Hz Peygamber (SAV) Mekke'ye elçi olarak Hz. Ömer'i (RA) göndermek istemiş, o da, "Mekke' de Adiyoğulları içerisinde beni koruyacak kimse yoktur. Kureyşliler, onlara nasıl düşmanlık beslediğimi çok iyi bilirler. Mekke'ye gitmem halinde, onların bana zarar vermelerinden korkuyorum. Onun için, Mekke'ye Osman'ı elçi olarak gönder. Zira onu orada koruyacak çok sayıda adamı vardır." (İbn-i Hibban, es Siretu'n Nebeviyye ve Ahbaru'l Hulefa) sözleri ile siyasi zekâsını dile göstermiştir.
(x) 🔍 Bilgi Notu: Hz. Ömer (RA) 644 yılında Ebu Lü'lüe Firuz en-Nihavendi tarafından sabah namazında hançerle yaralanmış ve üç gün sonra vefat ederek Efendimizin (SAV) ayağının dibine defnedildi.
Peygamberimizin iltifatına mazhar olan 3 sahabe