Arama

Kösem Sultan nasıl öldürüldü?

Kösem Sultan Osmanlı tarihinin en etkili kadın sultanlarından biriydi. Sultan Ahmed'in humma hastalığına yakalanması sonucu ani ölümü, onu iktidara hazırlayan ilk perdeydi. Mahpeyker Kösem Sultan, bu olaydan sonra tahta geçecek isimleri bizzat kendi belirleyecek, "Valide Sultan" olarak iktidara kendi istekleri doğrultusunda yön verecekti. Birçok padişahtan daha uzun süre iktidar süren Kösem "öldürülen ilk valide sultan" olarak Osmanlı tarihine geçti. Peki, Kösem Sultan nasıl öldürüldü? 2 Eylül 1651 tarihinde öldürülen Kösem Sultan hakkında bilgileri derledik.

  • 11
  • 25
SULTAN İBRAHİM SÖZÜNÜ DİNLEMEZ OLDU
SULTAN İBRAHİM SÖZÜNÜ DİNLEMEZ OLDU

Sultan İbrahim'in cülûsu, Kösem Sultan'ı yeniden eski gücüne kavuşturdu. İbrahim'in zihnî problemleri onun sorumluluğunu arttırmıştı.

Kösem'in ilk işi, Osmanlı tahtının son bulmasını önlemek için İbrahim'in bir erkek evlât sahibi olmasını sağlayacak tedbirlere yönelmek oldu.

  • 12
  • 25
İBRAHİM, KÖSEM’İ SARAYDAN NASIL UZAKLAŞTIRDI?
İBRAHİM, KÖSEM’İ SARAYDAN NASIL UZAKLAŞTIRDI?

Padişaha sunulan cariyeler ve gözdelerin sayısındaki artış önemli ölçüde harcamalara yol açmış, bu kadınlarla birlikte musahipler ve nedimler de devlet işlerine karışmaya başlamıştı.

Öte yandan Sultan İbrahim artan ruhî sıkıntılarının da etkisiyle annesini dinlemez oldu. Hatta gözdelerinin de tesiriyle onu saraydan uzaklaştırdı, İskender Çelebi Bahçesi'nde ikamete mecbur etti. Bir rivayete göre İbrahim, annesini Rodos'a sürmek istemişti.

  • 13
  • 25
KÖSEM SADRAZAMIN SONUNU HAZIRLADI
KÖSEM SADRAZAMIN SONUNU HAZIRLADI

Kösem Sultan'ın IV. Murad'ın kızı Kaya Sultan'ı Silahtar Mustafa Paşa ile evlendirmek istemesi, Sadrazam Kemankeş Kara Mustafa Paşa ile arasının açılmasına sebep oldu. Çünkü Kara Mustafa Paşa, Silahtar Mustafa Paşa'yı rakip olarak görüyordu.

Kemankeş'in hazinede yapmak istediği ıslahat bazı şikâyetlere yol açmış ve kendisine yeni düşmanlar kazandırmıştı. Sadrazamın yıpranması Kösem Sultan'ın işine geliyordu. Kemankeş'in sonunu hazırlayan bu hadiselerden sonra Sultan İbrahim'de samur ve amber merakı başladı.

Kösem Sultan bu yüzden İbrahim'in musahibesi Şekerpâre Hatun'u saraydan çıkarmak için büyük gayret sarf etti.

  • 14
  • 25
HÂL', CÜLÛS VE İBRAHİM'İN KATLİNDE ONUN PARMAĞI VAR
HÂL’, CÜLÛS VE İBRAHİM’İN KATLİNDE ONUN PARMAĞI VAR

Padişahın çılgınca talepleri gün geçtikçe artıyordu. Kösem dahi bunca yıllık tecrübesine rağmen hayatından endişeliydi. Devlet erkânı ve Yeniçeri Ocağı ileri gelenleri, padişahın tahttan indirilmesinin zaruret haline geldiği hususunda fikir birliği içindeydi.

Sadrazam Sofu Mehmed Paşa ve Şeyhülislâm Abdürrahim Efendi gibi devlet adamları bu iş için Valide Sultanın rızasının alınması gerektiğini biliyorlardı.

  • 15
  • 25
SULTAN İBRAHİM KAPATILDIĞI ODADA BOĞDURULDU
SULTAN İBRAHİM KAPATILDIĞI ODADA BOĞDURULDU

Gelişmeler üzerine saraya dönen Kösem Sultan'a bir heyet gönderilerek hâl' kararı kendisine tebliğ edildi. Kösem Sultan'ın rıza göstermesi üzerine başta şeyhülislâm olmak üzere Karaçelebizâde Abdülaziz Efendi, Hanefî Mehmed Efendi ve Muslihuddin Ağa ile diğer bazı devlet erkânından oluşan heyet saraya geldi. Bunlar güçlü deliller ileri sürerek Kösem Sultan'ı razı etmeye çalıştılar.

Kösem Sultan önce rıza göstermeyip direndi. Ardından çaresiz kalmış gibi görünerek torunu Mehmed'i hazırlamak üzere harekete geçti. Bir müddet sonra da torunuyla dönerek, 8 Ağustos 1648'te cülûs gerçekleşti. Bu hal' ve cülûsta Kösem Sultan'ın etkili bir rolü oldu. Hatta Sultan İbrahim'in daha sonra kapatıldığı odasında boğdurulmasında da onun parmağı olduğu belirtilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN