Arama

Selçuklu Hanı Sultan Sencer’in hocası Yusuf Hemedani

Tasavvufun gelişiminde büyük rol oynayan mutasavvıf ve alim Yusuf Hemedani, hayatı boyunca kendisini ilme adadı. Selçuklu Hanı Sultan Sencer, Yusuf Hemedani'ye bağlılığını her vesileyle gösterdi. Bu sebeple Yusuf Hemedani "Hocaların Hocası" olarak anıldı. Nizamiye Medresesi'nde verdiği vaazlarla halk tarafından da büyük bir ilgi ve sevgiyle karşılandı. Selçuklu Hanı Sultan Sencer'in hocası Hemedani hakkındaki detayları derledik.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 6
  • 10
AHMET YESEVİ’NİN HOCASI OLDU
AHMET YESEVİ’NİN HOCASI OLDU

📌Yusuf Hemedani birçok önemli alim yetiştirdi. Hoca Ahmed Yesevî, Abdülhâliḳ-ı Gucdüvâni ve şair Senai en meşhur talebeleridir.

📌Bunlardan Ahmed Yesevi, Türkistan tarafına göç edip, insanları irşâd ederek büyük hizmetlerde bulundu.

  • 7
  • 10
SULTAN SENCER KENDİSİNE BÜYÜK BİR HÜRMET GÖSTERDİ
SULTAN SENCER KENDİSİNE BÜYÜK BİR HÜRMET GÖSTERDİ

📌Selçuklu Hanı Sultan Sencer, Horasan Melikliği'ne tayin edildiğinde burada zengin bir ilmî ortamla karşılaştı. Uzun bir idarecilik dönemini bu ortamda geçiren Sultan Sencer, Ehl-i Sünnete olan bağlılığı, hadise düşkünlüğünün yanında Tasavvufa da büyük bir alaka gösterdi. Bu çerçevede Horasan'da dönemin önde gelen şeyhlerinden Yusuf Hemedani ile irtibat kuran Sultan, ilmî mahfillere katılmayı, din bilginleriyle birlikte olmayı da ihmal etmedi.

📌Selçuklu Hanı Sultan Sencer, Yusuf Hemedani'ye bağlılığını her vesileyle gösterdi. Bu sebeple Yusuf Hemedani "Hocaların Hocası" olarak anıldı.

İmam Gazzali'nin Sultan Ahmed Sencer'e yazdığı tarihi mektup

  • 8
  • 10
HEMEDANİ’NİN GÖRÜŞLERİ
HEMEDANİ’NİN GÖRÜŞLERİ

📌Dini emirlere son derece bağlıydı. Temkini esas alan bir tasavvuf anlayışına sahipti. Keramet göstermeye iltifat etmiyordu.

📌Vecd halinin tesiriyle ölçüsüz söz ve davranışlarda bulunulmasını doğru karşılamıyordu.

📌"Eğer Hallâc mârifeti hakkıyla bilseydi 'enelhak' yerine 'ene't-türâb' (ben toprağım) derdi" dediği bilinmekteydi.

📌"Allah dostlarının ve peygamberlerin sözlerinden her gün sekiz varak okuyun" tavsiyesiyle Feridüddin Attar'ın Tezkiretü'l-evliya'yı kaleme almasına vesile olmuştu.

  • 9
  • 10
HEMEDANİ'NİN ESERLERİ
HEMEDANİ’NİN ESERLERİ

1. Rütbetü'l-Hayât: Bir sûfî gözüyle hayatın yorumunun yapıldığı, hayatın iman, İslâm ve ihsanla yaşamak şeklinde üç dereceye ayrıldığı Farsça eserdir.

Bu Farsça eserin Süleymaniye Kütüphanesi'nde tek nüshası mevcuttur.

2. Risâle: Kâinatın insanın emrine ve hizmetine verildiğini anlatan Arapça risâledir.

3. Risâle: Tarikat adabına dair bu Farsça bir risaledir.

  • 10
  • 10

4. Risâle: Tahran Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nde bulunan tevhide dair Farsça risâle Celîl-i Misgernejâd tarafından neşredilmiştir.

5. Safâvetü't-tevhîd li-tasfiyeti'l-mürîd: "Sûfî mahlûk değildir" sözünün açıklamasını, sabır, sâlikin (tasavvuf yolculuğuna çıkan) kalp temizliğine ulaşmasının yolları ve yokluk gibi konuları içerir.

6. Kitâb-ı Keşf: Câmî'nin Nefehâtü'l-üns'ünde anılan bu eserde müellifin günah ve tövbe konusundaki görüşleri yer alır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN