Arama

Türkçenin Moliere’i ve devlet adamı Ahmet Vefik Paşa

Edebiyatın ve sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında çalışmalarda bulunan Ahmet Vefik Paşa tipik bir ansiklopedist olarak bilinirdi. Gerek yurt içinde gerekse gittiği ülkelerde çeşitli bilirkişiler tarafından kabul görmüştü. Hatta bazı oryantalistlerce, ilminin çokluğuna rağmen bilgilerinin düzensizliğinden dolayı "devrilmiş kütüphane" olarak adlandırılmıştı. Sizler için doğum yıl dönümünde Ahmet Vefik Paşa'nın hayat hikayesini derledik.

  • 12
  • 19
ÜÇÜNCÜ NAPOLYON’A TARİHİ CEVAP
ÜÇÜNCÜ NAPOLYON’A TARİHİ CEVAP

Ahmet Vefik Paşa büyükelçiliği süresince gösterdiği eğilmek bilmez siyasi tutumu ve sağlam karakteriyle Avrupa diplomatik çevrelerinin takdirini kazanır. Ahmet Vefik Paşa'nın özellikle 3. Napolyon ile girdiği diyaloglar daha sonra dilden dile dolaşarak menkıbe şeklini alır.

Ahmet Vefik Paşa Paris elçisi iken, 3. Napolyon bir ziyafet sırasında kendisine: "Osmanlı Devleti'nin çatırdadığını duyuyorum." der. Bunun üzerine Ahmet Vefik Paşa, 3. Napolyon'a şu cevabı vermiş: "Bizim memleketimiz İmparatorluğunuza çok uzaktır, bu sebeple zatı haşmetanelerinin hakkımızda daima doğru malumat alamayacakları tabiidir. Bendeniz ise, Paris'teyim, burada çok yakından işitiyorum, asıl çatırdayan Fransa'daki krallık idaresidir." der ve III. Napolyon ile davete katılanları şaşkınlık içinde bırakır.

Nitekim Ahmet Vefik Paşa'dan memnun olmayan ve onu büyükelçilik görevinden, Bab-ı Ali'ye baskı yaptırarak aldırtan 3. Napolyon, buna rağmen kendisine İstanbul'a dönerken "Sizin gibi bir zatı vekillerim arasında dahi görmek isterim." diyerek iltifat eder.

  • 13
  • 19
AHMET VEFİK PAŞA VE BURSA
AHMET VEFİK PAŞA VE BURSA

Bursa Valisi iken, Bursa'da yeni yollar ve caddeler açtırmış olan Vefik Paşa, mevcut yolları genişletmiş, çıkmaz sokakları kendine mahsus yöntemle ortadan kaldırmıştır. Bulduğu yöntem gerçekten ilginçtir. Vefik Paşa araba ile sokak sokak dolaşır ve arabacıya kasten çıkmaz sokaklara girmesini söyler, araba durunca da "Vali Paşa'nın arabasına hiç durmak olur mu?" diyerek, belediyeden amele getirip karşı gelen duvarı hemen yıktırırmış.

Bursa'da bakımsızlıktan bir yıkıntı haline gelmiş olan Yeşil Cami'yi tamir ettirerek Bursa'ya ve Türk mimarisine yeniden kazandıran Vefik Paşa'dır. Yine Bursa'da Tophane'yi, Kale'yi, Sultan Beyazıt Vakfından İpek Han'ı, Ulu Camii'yi, Çelebi Sultan Mehmet Camii'ni, Osman Gazi ve Sultan Cem türbelerini tamir ettirerek bunların çinilerini ortaya çıkartan Ahmet Vefik Paşa, şehrin en işlek yerine bir de tiyatro yaptırıp bu tiyatronun gelirinin bir kısmını Gureba Hastanesine aktarmıştır. Ahmet Vefik Paşa, ayrıca ipek dokumacılığının gelişmesi için de girişimlerde bulunmuş, il sınırları içinde bulunan madenlerin verimli şekilde işletilmesini sağlamıştır.

  • 14
  • 19
DÜNYAYA ÜN SALMIŞ BİR KÜTÜPHANE
DÜNYAYA ÜN SALMIŞ BİR KÜTÜPHANE

Bildiği yabancı diller sayesinde geniş bir bilgi akışına sahip olan Ahmet Vefik Paşa, 15000 ciltlik muazzam bir kütüphane oluşturmuştur. Vefik Paşa'nın Avrupa'ya da ün salmış olan bu kütüphanesi, Paşanın 1891 yılında ölümünden sonra dağılmış ve parça parça satılır. Paşa'nın kütüphanesinin bir kısmını Rıza Paşa satın alır, kalan kitaplardan bir kısmı perakende satılır ve en son kalan kısmı ise kataloglanarak mirasçılarında kalır.

Bu kataloglanan kısım, "Ahmet Vefik Paşa'nın Kütüphanesinin Defteri" adıyla bastırılmıştır. Katalog 34x34 ebadında olup 314 sayfadır. 1200'ü Arap harfleriyle, 1651'i Latin harfleriyle olmak üzere toplam 3851 kitap bu katalogda yer alır. Kitapların izahı ise Fransızca yapılmıştır. Ahmet Vefik Paşa'nın yayınlanan bu kütüphane kataloğunda iki yüz Arapça kitap bulunur. Katalogdaki Arapça kitaplar bölümü; Hadis, Tefsir, Akaid, Fıkıh, Edebiyat, Felsefe, Tasavvuf, Mantık, Kimya, Tıp, Tarih ve lügat kitaplarından oluşur. Katalogda bulunan Farsça kitapların adedi ise yüz doksan altı. Farsça bölümde bulunan kitaplar edebiyat, tarih ve lügat ağırlıklı eserlerdir.

  • 15
  • 19
EDEBİYAT VE TARİH KOKAN KİTAPLAR
EDEBİYAT VE TARİH KOKAN KİTAPLAR

Katalogda yetmiş dört adet de Çağatayca kitap bulunuyor. Çağatayca kitaplar da, Arapça ve Farsça kitaplar gibi, edebiyat ve tarih ağırlıklı. Türkçe kitaplar ise sekiz yüz on dört adetten oluşuyor. Din, tarih, edebiyat kitaplarının yanında bu bölümde, maden, ziraat ve kozmografya (evrenbilim) kitapları da yer alıyor. Katalogda ayrıca, Hint, Çin, Japon, Mançuri, Hind-i Çin, İnka, Barnular'a ait çeşitli kitaplar bulunuyor.

Katalogda Fransızca kitapların çokluğu dikkat çekicidir. Fransız tarihi ve edebiyatına ilişkin eserlerin yanında, Fransız düşünürlerinin eserlerinin tamamına yakını bu bölümde mevcut. Kataloğun bu bölümünde, ayrıca, Fransızca, Türklerin tarihleri ve dilleri üzerine yazılmış eserler ile Osmanlı tarihine ilişkin eserler bulunuyor. İngilizce kitapların çoğu ise, Osmanlı Devletinin tarihini konu alıyor. Bu eserlerin yanında, Rumence, Latince, Rusça, İtalyanca ve Yunanca eserler de katalogda yerini almış.

  • 16
  • 19
AHMET VEFİK PAŞA'NIN İLK ESERİ
AHMET VEFİK PAŞA’NIN İLK ESERİ

Ahmet Vefik Paşa'nın ilk eseri 1847 yılında Ahmet Cevdet Paşa ve Hayrullah Efendi ile beraber ortak hazırladığı ilk Osmanlı salnamesidir. Salname geleneğinin başlatıcısı olan Ahmet Vefik Paşa'nın bu eseri, daha sonraki salname çalışmaları için bir örnek olmuştur.

Salname, Osmanlı Devleti'nde resmî ve özel kurumlar tarafından bir sene boyunca gerçekleşen olayları topluca göstermek üzere hazırlanan yapıtlardır. Osmanlı dönemi tarihi ve edebiyatı üzerine araştırma yapmak isteyen araştırmacılar için önemli sosyal bilimler kaynaklarındandır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN