Azerbaycan tarihinin kırılma noktaları
Azerbaycan, yıllardır emperyalist güçlerin hedef aldığı bir ülke. Bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ise Ermenistan'ın yol açtığı sorunlarla baş ediyor. Kafkasya'nın çözülemeyen sorunu Dağlık Karabağ işgali, Ermenistan'ın artan saldırıları nedeniyle yaklaşık 30 yıldır olduğu gibi yeniden gündeme geldi. Azerbaycan tarihinin kırılma noktalarını derledik.
Giriş Tarihi: 01.10.2020
17:16
Güncelleme Tarihi: 01.10.2020
22:00
DAĞLIK KARABAĞ’DA 30 BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Azerbaycan'ın bağımsızlığının ilk yılları, Ermenistan ile yapılan Dağlık Karabağ Savaşı'nın gölgesinde kaldı. 1994 yılında çatışmaların sonunda Ermeniler, Dağlık Karabağ da dâhil olmak üzere Azerbaycan'ın yüzde 16 kadarını kontrolü altına aldı.
Yaklaşık 30 bin kişi yaşamını kaybetti ve bir milyon kişi bulunduğu yerden ayrılmak zorunda kaldı. Dört Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı, Ermeni güçlerinin Azerbaycan'ın işgal altındaki tüm topraklarından çekilmesini istedi.
AZERİ SİVİLLERİN KATLEDİLDİĞİ HOCALI KATLİAMI
1970 nüfus sayımına göre 510 bin Rus ve 484 bin Ermeni Azerbaycan'da yaşamaktaydı ; 1990'larda ise birçok Rus ve Ermeni, Azerbaycan'ı terk etti.
25-26 Şubat 1992'de Ermenistan'a bağlı kuvvetlerin Azeri sivilleri topluca katlettiği Hocalı Katliamı, İnsan Hakları İzleme Örgütü de dâhil olmak üzere birçok uluslararası örgüt tarafından soykırım olarak kabul edilmektedir.
KAFKASYA’NIN ÇÖZÜLEMEYEN SORUNU
Kafkasya'nın çözülemeyen aynı zamanda da dondurulamayan sorunu Dağlık Karabağ işgali, Ermenistan'ın son zamanlarda artan saldırıları nedeniyle yaklaşık 30 yıldır olduğu gibi yeniden gündeme geldi.
Ermenistan'ın sürdürdüğü işgali ve Azerbaycan topraklarında kurduğu sözde cumhuriyeti hiçbir ülke ve uluslararası kuruluş tanımadı. Geçtiğimiz günlerde Ermenistan ordusunun Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine gerçekleştirdiği saldırı sonrasında Azerbaycan ordusu karşılık vermeye başladı ve Ermeni güçlere kayıp verdirmeyi sürdürdü.