Osmanlı'nın izlerini taşıyan şehir: Trablus
Akdeniz kıyısındaki Trablus, Fenikeliler zamanından günümüze birçok medeniyetin izlerini taşıyor.
Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında fethettiği şehir, birçok Osmanlı eserini barındırıyor.
Giriş Tarihi: 10.04.2018
15:40
Güncelleme Tarihi: 10.04.2018
16:21
Fenikeliler döneminde 3 şehrin birleştirilmesiyle kuruldu
Trablusi, Osmanlı döneminden kalma kale ve Sultan 2. Abdülhamid'e nispetle anılan Hamidi Camisi'nin yanı sıra kentteki hanın da Trablus'un eski yapılarından olduğunu söyledi.
Şehrin kalbinin attığı tel meydanı
Trablus Tarihi Eserler Cemiyeti Başkanı Bekir Sadig de şehirde 160'dan fazla tarihi eser ve mekân bulunduğunu, Tel Meydanı'nın da bunlardan biri olduğunu belirtti.
Şehrin kalbinin attığı tel meydanı
Sadig, Osmanlı devrinde kent merkezinde inşa edilen meydanın, şehrin kalbinin attığı yer olduğunu ve günümüzde de bu özelliğini koruduğunu söyledi.
Meydanın ortasında Sultan 2. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı anısına yaptırılan Hamidiye Saat Kulesi'nin bulunduğunu ifade eden Sadig, ayrıca Osmanlı döneminde burada belediye binası, postane, otel gibi birçok yapının inşa edildiğini ancak bazılarının günümüze ulaşamadığını dile getirdi.
Şehrin kalbinin attığı tel meydanı
Meydanın çevresindeki mahalle ve caddelerin de tarihi dokusunun bulunduğuna işaret eden Sadig, ancak yaklaşık 10 yıldır Trablus'un tarihi eserlerine karşı saldırılar olduğuna, bunun devletin tüm yapıları, tarihi eserler listesine almamasından kaynaklandığına dikkati çekti.
Şehrin kalbinin attığı tel meydanı
Sadig, şehirdeki tarihi eserlerin kayıt altına alınması ve korunması için gönüllülerden bir grup oluşturulduğunu belirterek, bu sayede yapılan çalışmalarla bazı olumlu sonuçlar elde edildiğini aktardı.