Ahmet Hamdi Tanpınar'ın en sevilen 15 kitabı
"Zaman" şairi olarak adlandırılan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın anlattıkları, hissettirdikleriyle insan ruhunu zenginleştirecek eserler kaleme aldı."Huzur", "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" ve "Beş Şehir" eserleriyle okuyucuların kalbinde yer edinen 'edebiyatımızın çınarı'nın eserleri, kendi döneminde ilgi görülmese de zaman içerisinde daha değerli hale gelerek okuyucularını derinden etkiledi. Sizler için Ahmet Hamdi Tanpınar'ın en sevilen 15 kitabını derledik.
Giriş Tarihi: 23.06.2020
13:57
Güncelleme Tarihi: 23.06.2020
14:09
EDEBİYAT ÜZERİNE MAKALELER
Edebiyat Üzerine Makaleler kitap özeti:
Bir Türk felsefesi yoktur, fakat bir Türk edebiyatı vardır ve bu edebiyat, duygular, hayaller ve semboller vasıtasıyla Türk milletinin hayat karşısında aldığı tavrı, yani Türk'ün insan, kainat, toplum, din hakkındaki görüşlerini canlı bir şekilde ifade eder. Felsefe, doğuda ve batıda efsanelerin, dinlerin ve edebi eserlerin yorumundan doğmuştur. Eğer, bir Türk felsefesi yaratılacaksa, bunun kaynağı, hiç şüphesiz Türk edebiyatı olacaktır.
Ahmet Hamdi Tanpınar'dan 1 kitap 1 cümle
Edebiyat Üzerine Makaleler kitabını neden okuyalım?
Türkler, edebi eserler vücuda getirmişler ve severek okumuşlardır ama onların derin manaları üzerinde düşünmemişlerdir. Türkiye'de en basit şekli ile edebiyat tenkidi, Tanzimat'tan sonra başlar. Bunların büyük bir kısmı sövme, övme veya basit dil ve tarih yanlışlıklarının tesbitinden ibarettir. Edebi eserlerin ilmi olarak incelenmesi Ord. Prof. Dr. Fuad Köprülü ile başlar. Köprülü, Türk edebiyatı ile Türk tarihi arasında bağlantılar kurar, Nurullah Ataç, derine inmeyen izlenimci bir tenkitçidir. Kendisi de bir sanatkar olan Ahmet Hamdi Tanpınar, Türk edebiyatına yaratıcı bir gözle bakar. Onun başkalarına üstün olan tarafı, tarih ile beraber sosyoloji, psikoloji ve felsefe kültüre de sahip oluşudur. O, Türk edebiyatını zengin bir kültüre dayanan bir bakışla yorumlar. Derlenen bu makaleler, Türk edebiyatı üzerinde yeni yorumlar yapmak isteyenlerin mutlaka okumaları gereken kaynaklardır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın .
Yaşadığım Gibi kitabının özeti:
Tanpınar'ın gazete ve dergilerdeki yazılarının derlenmesinden oluşan Yaşadığım Gibi, yedi bölüm halinde düzenlenmiştir: İnsan ve cemiyet, insan ve ötesi, üç şehir (İstanbul, Bursa, Maraş), Paris tesadüfleri, Türk edebiyatı, musıkî, plâstik sanatlar.
Yaşadığım Gibi kitabını neden okuyalım? Bu yazıların çoğu deneme özelliği taşısa bile yine de Tanpınar'ın Türk kültürü, medeniyeti, edebiyatı, sanatlar, batı dünyası üzerindeki fikirleri bakımından önemli bilgiler ihtiva etmektedirler.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Yahya Kemal kitabının özeti:
Edebiyat tarihçisi Mehmet Kaplan kitap için şu değerlendirmede bulunur: "Bir edebiyat tedkikçisi ne kadar zengin bir hayat tecrübesine ve geniş kültüre sahip ise, incelediği esere bakış tarzı o kadar derin ve onda bulduğu unsurlar o kadar çeşitli olur. Edebî eserin güzellik ve zenginliği ile onu inceleyenin şahsiyet ve kültürü, birbirine bakan aynalar gibi, perspektifi alabildiğine derinleştirir. Türk edebiyatında bunun en güzel örneği, çok yönlü bir yazar olan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, hocası ve üstadı Yahya Kemal Beyatlı hakkında yazdığı kitaptır."
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Elinizdeki kitap Ahmet Hamdi Tanpınar'ın daha önce yayımlanmış olan Yaz yağmuru ve Abdullah Efendi'nin rüyaları isimli hikaye kitapları ile dergilerde yayımlanmış fakat kitaplarına girmemiş iki hikayesinden oluşmaktadır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Ahmet Hamdi Tanpınar - Bütün Şiirleri kitabının özeti:
Doğrusunu isterseniz biraz da bıktım Hep aynı değişmez ebediyeti yaşamaktan!
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şimdiye kadar yayımlanmış, yayımlanmamış, yarım kalmış ne kadar eseri varsa taranmış ve bütün şiirleri bir ciltte toplanmıştır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın .