Arama

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın en sevilen 15 kitabı

"Zaman" şairi olarak adlandırılan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın anlattıkları, hissettirdikleriyle insan ruhunu zenginleştirecek eserler kaleme aldı."Huzur", "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" ve "Beş Şehir" eserleriyle okuyucuların kalbinde yer edinen 'edebiyatımızın çınarı'nın eserleri, kendi döneminde ilgi görülmese de zaman içerisinde daha değerli hale gelerek okuyucularını derinden etkiledi. Sizler için Ahmet Hamdi Tanpınar'ın en sevilen 15 kitabını derledik.

  • 3
  • 15
AYDAKİ KADIN
AYDAKİ KADIN

Aydaki Kadın kitabının özeti:

Aydaki Kadın, 24 saatlik bir dilimi anlatır. Romanın başkahramanı Selim Baka şahsında, İstanbul'un aydın çevrelerinin yozlaşmış ve ahlaksızlaşmaya başlamış yaşamları anlatılır. Huzur ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü Tanpınar'ın hayatta iken kitap olarak çıkabilmiş iki romanıdır. Tefrika olarak basılan Sahnenin Dışındakiler ile tefrikası yarım kalan Mahur Beste'yi de okuyucular yıllar sonra okudular. İlk romanı Mahur Beste de yarımdı, son romanı da yarım kalmıştı. Tanpınar yıllarca üzerinde çalıştığı "eserim" diyeceği bu romanın peşindeydi. Eser kahramanın nice tanıdıklarının binbir hatırasıyla mekânı doldurduğu İstanbul'un, özellikle Boğaz'ın ve denizin romanı olduğu kadar, bir türlü dile getiremediği için, içte genişleyen, kıvranan ve zehirleyici bir güce dönüşen aşkın romanıdır.

Aydaki Kadın kitabını neden okuyalım?

Aydaki Kadın tam anlamıyla bir Tanpınar romanıdır. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın dörtte üçü bitmiş son romanın, dağınık müsveddelerinden birleştirilmiş şeklidir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 4
  • 15
MAHUR BESTE
MAHUR BESTE

Mahur Beste kitabının özeti:

Osmanlı'nın son dönemlerinde ilmiye sınıfının dönüşümünü ve itibarını yitirişi İsmail Molla, oğlu Behçet Bey ve diğer kişilerin şahsında okuyucuya anlatılır. Behçet Bey, çekingen ve içine kapalı biridir. Hayatına yön vermek için çaba sarf etmez. Kendini sevmeyen insanların arasında kitap ciltleme, saatleri tamir etme gibi çeşitli meşgalele günlerini geçirir. Eser, daha sonra Behçet Bey'in hayatına giren farklı insanların hayatlarından parçalar aktarır.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Mahur Beste'sinden 30 alıntı

Mahur Beste kitabını neden okuyalım?

Mahur Beste'de Tanpınar'ın Huzur ve Sahnenin dışındakiler adlı romanlarında önemli bir motif olan "Mahur Beste" teması önemli yer tutar. Mahur beste, acı bir aşk hikayesinin klasik musiki kalıplarıyla soyutlanmasıdır. Tanpınar, klasik Türk musikisini medeniyetimizin özlü bir yansıması olarak kabul eder. Mahur Beste'de Tanpınar'ın diğer eserlerinde de görülen medeniyet meselesi büyük bir ağırlıkla ele alınır. Mahur Beste, Tanzimat sonrasında toplum hayatımızın her yönüne yansıyan değişim ve başkalaşımın yansıtıldığı ve her fırsatta tartışıldığı bir roman özelliğindedir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 5
  • 15
ON DOKUZUNCU ASIR TÜRK EDEBİYAT TARİHİ
ON DOKUZUNCU ASIR TÜRK EDEBİYAT TARİHİ

On Dokuzuncu Asır Türk Edebiyat Tarihi kitabının özeti:

Türk edebiyatı tarihlerinin hiçbir zaman vazgeçilemeyecek olanı şüphesiz ki Ahmet Hamdi Tanpınar'ın On Dokuzuncu Asır Türk Edebiyatı Tarihi'dir. Bundan sonra da ne kadar edebiyat tarihi yazılırsa yazılsın, Tanpınar'ın verdiği hükümler kültürümüzdeki yerini koruyacak niteliktedir. Çünkü yazar sadece malzemeyi nakletmekle yetinmemiş, içinde yaşadığı "devri anlamaya" ve anlatmaya çalışmıştır.

On Dokuzuncu Asır Türk Edebiyat Tarihi kitabını neden okualım?

Uzun 19. yüzyıl olarak nitelendirilen Türk modernleşmesinin, aslında doğası gereği, edebî metinler üzerinden bir okumasını yapan yazar, Türk düşünce tarihinin meselelerini de masaya yatırmaktadır. Bu çerçevede siyasî olaylara paralel olarak, gazetenin yükselişi, roman ve şiirin aldığı yeni formlar Tanpınar'a has bir üslupla metnin içerisine dahil edilmektedir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 6
  • 15
SAHNENİN DIŞINDAKİLER
SAHNENİN DIŞINDAKİLER

Sahnenin Dışındakiler kitabının özeti:

Tanpınar'ın bu eseri Milli Mücadele yıllarının romanıdır. Romanın kahramanlarından İhsan, romanın bir yerinde "Orada (Anadolu'da) mücadele var, muharebe var. Mukadderatımız orada halledilecek! Asıl sahne orası. Biz burada malesef sadece seyirciyiz. Sahnenin dışındayız" demektedir. Roman adını ve konusunu "sahnenin dışında" olanların içlerinde ve etraflarında olup bitenlerle, zaman zaman geçmişe, maziye yönelerek değişimler, hasretler ihtiraslarla kazanmaktadır.

Tanpınar'ın Sahnenin Dışındakiler romanından etkileyici 22 alıntı

Sahnenin Dışındakiler kitabını neden okuyalım?

Tanpınar, bu romanında Doğu-Batı arasında bocalayan Türk toplumunun ironik tablosunu ortaya koyar.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 7
  • 15
HEP AYNI BOŞLUK
HEP AYNI BOŞLUK

"Ben, benden evvel, daha evvel, evvelden evvel; benden sonra, daha sonra, daha sonradan sonra... Ya Rabbim ne kadar korkunç hesap... Hep aynı boşluk… Aynı boşluğun ıstırapla, acıyla, beyhude ümitle dolması... Takvimler zamanın hakiki çehresini verirler. Asıl orada ölümü tanırız. Fakat daha korkuncu var. Ölüme rağmen, öleceklerini bile bile insanların birbirine düşman olması… Ve bunun bir zaruret gibi görünmesi…"

Hep Aynı Boşluk kitabının özeti:
Tanpınar'ın gazete ve dergilerde kalan yazılarının derlenmesinden oluşan bu kitap; yazarın edebiyat, sanat, düşünce ve siyasete dair denemelerini, makalelerini, anket ve röportajlarını içeriyor. Kitap on ayrı başlıktan oluşuyor: Edebiyat, Estetik ve Plastik Sanatlar, Medeniyetler ve Zihniyetler, Toplumsal ve İktisadi Hayat, İnsana Dair, Siyaset ve Siyaset Adamları, Mektuplar, Anketler, Röportajlar.

Hep Aynı Boşluk kitabını neden okuyalım?

Tanpınar'ın okuyucularına gazetelerde, dergilerde kalmış yazılarının bir araya getirilmesiyle toplu bir arşivi sunuyor. İnci Enginün kitabın giriş kısmında şu değerlendirmede bulunur: "Elimizdeki bu kitap Tanpınar'ın hâlâ kitaplarına girmemiş, keşfedilmeyi bekleyen yazılarının da bulunduğu son derlemedir."

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN