Arama

Batı'ya Batı'yı gösteren ayna Edward Said’den 25 alıntı

Edward Said, Şarkiyatçılık ile ilgili yaptığı eleştirilerle tanınan bir bilim insanı, teorisyen ve aktivist. Filistin asıllı Edward Said, İngilizce dışında başka bir dilin konuşulmasının yasak olduğu okullarda eğitim aldı. Bu eğitimler sırasında ona "Avrupalı olmayan öteki" olduğu öğretildi. Yaşamı, onun Şarkiyatçılığa karşı bakış açısını şekillendirdi ve zamanla "Batı'ya Batı'yı gösteren bir ayna" oldu. Edward Said'den 25 alıntıyı derledik.

Şeytan da bir zamanlar Cennet'te otururdu, bu yüzden onu daha önce görmemiş olanların ilk gördüklerinde meleklerle karıştırmaları mümkündür.

Entelektüel, Edward Said

Milliyetçilik bir yere, bir halka, bir mirasa ait olmanın beyanıdır. Bir dil, kültür ve âdet ortaklığı tarafından yaratılan yurdu onaylar ve bunu yaparken sürgünün getirdiği harabiyeti kovar. Aslında, milliyetçilik ile sürgün arasındaki etkileşimin Hegel'in efendi-köle diyalektiğine, birbirlerini şekillendiren ve kuran zıtlara benzediğini söylersek fazla ileri gitmiş sayılmayız.

Kış Ruhu, Edward Said

  • 10
  • 25

Bilgi ve okuma hep sürer. Dolayısıyla, bitmez tükenmez ölçüde bir sorgulama, keşif ve meydan okuma duygusu da gerektirirler.

Kültür ve Direniş, Edward Said

Edward Said'in Şarkiyatçılık kitabından 20 alıntı

  • 11
  • 25

Benim iddiam şu: Şarkiyatçılık, Batı'dan güçsüz olduğu için Şark'a kararlı bir biçimde dayatılmış olan bir siyasal öğretidir temelde; Batı, bu dayatmada, Şark'ın güçsüzlüğüyle birlikte farklılığını da görmezden gelir.

Şarkiyatçılık, Edward Said

  • 12
  • 25

Siyasal dil yalanları doğru, cinayetleri saygın göstermek ve içi tamamen boş sözlere doluymuş görüntüsü vermek amacıyla tasarlanmıştır.

Entelektüel, Edward Said

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN