Cemal Süreya'nın Papirüs'ten Başyazılar kitabından alıntılar
Edebiyatımızın önde gelen isimlerinden Cemal Süreya, şiirlerinin yanı sıra özgün ve nitelikli düz yazılarıyla da dikkat çekti. Süreya'nın sanat ve edebiyat hakkındaki görüşleri de oldukça önemliydi. Öyle ki yazıları, kıvrak bir zeka ve geniş bir kültürün ürünü olarak, siyasete kadar uzanan geniş bir alanı içerirdi. Türk edebiyatının usta şairlerinden Cemal Süreya'nın 32. vefat yıl dönümünde, 1960 - 1980 yılları arasında elli üç sayı çıkardığı dergisi Papirüs'teki Başyazılar'dan alıntılarla beraber yaşamı ve edebi kişiliğine dair birçok ayrıntıyı derledik...
Giriş Tarihi: 09.01.2020
09:29
Güncelleme Tarihi: 09.01.2022
09:48
"Her insan topluluğu evrensele "kendi yiğitliği" ile varır. Her sanatçı gerçeğin çevresinde kendi toplumunun birikmiş algıları ile döner."
Cemal Süreya'nın eserleri
📌Şiir, deneme, mektup, söyleşi ve derleme gibi eserlerinden bazıları şöyle:
➡"Üvercinka ", "Göçebe", "Güz Bitiği", "Sevda Sözleri", "Uzaktan Seviyorum Seni", "Şapkam Dolu Çiçekle", "Günübirlik", "Uzat Saçlarını Frigya ", "Aydınlık Yazıları / Paçal ", "Oluşum'da Cemal Süreya", "Papirüs'ten Başyazılar", "Günler", "Onüç Günün Mektupları", "Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi", "Güvercin Curnatası", "Mülkiyeli Şairler" ve "Yüz Aşk Şiiri"
CEMAL SÜREYA HAKKINDA İLGİNÇ GERÇEKLER
"Dil diri bir varlıktır. Kendi bünyesi içindeki her türlü aykırılığı kabul eder de, başka bir bünyenin düzgünlüğünü kovabilir çok kez."
🔎Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?
📌 Cemal Süreya'nın şair olmasındaki temel aktör annesiydi. Ünlü şair şiire olan ilgisini annesinin anlattığı Kerem ile Aslı hikayesine bağlamıştır.
"Edebiyatın bir insanda oluşumu, daha doğrusu bir insanın edebiyatta oluşumu birçok değişkenin birlikte hareket ettiği karmaşık bir durum gösterir."
🔎Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?
📌 Cemal Süreya'nın dergicilik merakı ilkokul yıllarına uzanıyordu. İlkokulda bir dergi çıkarmaya karar verdi. Ancak baskı makinelerinin azlığı, var olanların kalitesizliği buna mani oluyordu. Ama yine de yılmadı çocuk Cemal, sıkı dostu ile birlikte elle yazılarını yazdığı, resimlerini çizdiği okul dergisini çıkardı.
18 unutulmaz eseriyle şiiri yeniden yazan şair Cemal Süreya
"Bir edebiyatın meydana gelişinde kötü yapıtların, unutulup silinmiş edebiyat verimlerinin, halk sanatları ile edebiyat arasında duran ve "çirkin folklor" diyebileceğimiz piyasa kitaplarının da rolü vardır. Söz konusu aydın tipi için bunlar artık kaçırılmış fırsatlardır. Antolojiler üzerinden, edebiyat tarihlerindeki önemli adlar üzerinden bir ulusun edebiyatı öğrenilebilir belki."
🔎 Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?
📌 Edebi kişiliğinin yanında bir de sporcu yanı vardı Cemal Süreya'nın. Futbola bayılan şair, Fenerbahçe taraftarıydı. Ayrıca sanatçı dostlarıyla da sık sık futbol maçları yapardı.
"Edebiyatçı olmak, anadilinin bir edebiyatçısı olmak ancak o dildeki iç konjonktürü kavramakla mümkündür. Bu da bir akıl işi değil bir yaşama işidir. Bir Ömer Bedrettin Uşaklı'yı bugün okumak fazla bir şey değildir belki ama aynı şairi vaktiyle sevip okumuş olmak bir şeyler ifade edebilir. Her çağın, her kuşağın ayrı ayrı Ömer Bedrettin'leri vardır."
🔎 Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?
📌 Çocukken bütün büyük yazarların 3 ada sahip olduğunu keşfeden şair, ilk adını Cemal olarak kısaltmış yanına da Süreya eklemişti. Böylece Cemal Süreya Seber olacaktı.