Arama

Cemal Süreya'nın Papirüs'ten Başyazılar kitabından alıntılar

Edebiyatımızın önde gelen isimlerinden Cemal Süreya, şiirlerinin yanı sıra özgün ve nitelikli düz yazılarıyla da dikkat çekti. Süreya'nın sanat ve edebiyat hakkındaki görüşleri de oldukça önemliydi. Öyle ki yazıları, kıvrak bir zeka ve geniş bir kültürün ürünü olarak, siyasete kadar uzanan geniş bir alanı içerirdi. Türk edebiyatının usta şairlerinden Cemal Süreya'nın 32. vefat yıl dönümünde, 1960 - 1980 yılları arasında elli üç sayı çıkardığı dergisi Papirüs'teki Başyazılar'dan alıntılarla beraber yaşamı ve edebi kişiliğine dair birçok ayrıntıyı derledik...

  • 17
  • 21

"Yaşadığı ülkenin anadilindeki edebiyatı bilmeyen, merak etmeyen birinin yabancı edebiyatları tam anlamıyla değerlendirebileceğine inanmıyoruz."

🔎Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?

📌Cemal Süreya kendine farklı farklı doğum günleri belirlerdi. Dostoyevski'nin eserleri ile tanışması, sonradan eşi olacak Güngör Demiray'la tanıştıkları tarih bunlara verilebilecek örneklerdi.

  • 18
  • 21

"Bir ülkedeki insani ilişkilerin temel koşullarını karşılamayan bir hukuk düzeni, devletin sağlığını da tehlikeye düşürür."

🔎Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?

📌Küçük yaşlarda sürgünün acılı yıllarına şahitlik eden Cemal Süreya, sonraki yaşamında da sürgünde gibiydi. Sürekli ev değiştirmek zorunda kalan Süreya, tam 29 farklı eve taşındı. Bu evlerin sonuncusu Kadıköy'de "Cemal Süreya Sokağı"nda bulunmaktadır.

  • 19
  • 21

"Tarih, insan toplumlarının ayıklayıcı bir hikâyesiyse, sanat da bileşik bir anlatımı oluyor." Tepeden bakılırsa, her sanat eserinin siyasal bir anlamı vardır; belli bir sınıfın, belli bir hayat görüşünün koşullarıyla yüklüdür; belli hayat ve kültür değerlerini taşır."

🔎Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?

📌Cemal Süreya'nın Amcası Memo'ya büyük bir bağlılığı vardı. Bu sebeple oğluna da Memo ismini verdi.

  • 20
  • 21

"Konuşma dili düzyazının, düşünce dilinin tuhaf bir argosudur. Şiirler düzyazı arasında bir bırakışma bölgesi desek, yeri. Bu bakımdan şiirin de düzyazının da özelliklerini taşıyor. Ne tam şiir, ne tam düzyazı. Şiir, çemberini ordan geçirirken nesnellikler edinir. Düzyazı, kendinden bir şey koparıp şiire verirken, oradan verir."

🔎Cemal Süreya hakkında bunları biliyor musunuz?

📌Turgut Uyar, Cemal Süreya'nın vefatı ardından şu cümleleri kurmuştur:

''Cemal Süreya ölmüş diyorlar. İlahi azrail. Cemal Süreya ölür mü hiç!''

  • 21
  • 21

"Hikâye sanatının da bir açılım kazandığı ya da kazanması için pek bir şey kalmadığı şu günlerde genç hikâyecinin bu noktada kendine eleştirel gözlerle bakması zorunludur, diyoruz."

_____________________________________________

*** Fikriyat.com'un ürettiği özel içeriklere ulaşmak için tıklayınız: https://www.fikriyat.com/fikriyat-ozel

***Podcast kayıtlarıyla İslam'dan fıkha, edebiyata, tarihe dair bilgiler içeren programları dinleyebilir ve güncel olayların tarihte yer alan örnekleriyle, edebiyattan sanata dair birçok içeriği de takip edebilirsiniz: https://www.fikriyat.com/podcast

***Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor:

TWITTER: https://twitter.com/fikriyatcom

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/fikriyat/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/fikriyat/

PODCAST'LER: https://www.fikriyat.com/podcast

MOBİL UYGULAMASI https://play.google.com/store/apps/details?id=com.turkuvaz.fikriyat

Ayrıntılı bilgi: https://www.fikriyat.com/kultur-sanat/2020/07/10/dijital-medyaya-yeni-bir-soluk-getiren-mecralar-fikriyatcom-ve-vav-radyo

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN