Cemil Meriç ünlü edebiyatçıları nasıl eleştirdi?
Cemil Meriç için kitaplar, uygarlığa yol gösteren ışıklardır. Balzac'ı edebiyatta ilk isim olarak kabul eder. Türk ve dünya edebiyatındaki birçok yazarı takip etmiş, ilgi duydukları hakkında yazılar yazmıştır. O, gerektiğinde ele aldığı edebiyatçıları acımasızca da eleştirmiştir. İşte, Cemil Meriç'in kaleminde yer alan o isimler…
Giriş Tarihi: 29.05.2019
14:49
Güncelleme Tarihi: 13.06.2021
12:41
Cemil Meriç'e göre işçiyi gerçek hüviyeti ile romana sokan odur: "Zola'cılara sorarsanız, Fransız işçisi romana Assomoir'la girmiş. Laf... Assomoir 1876'da yayımlanır. İşçi, 1845'lerden beri roman kahramanıdır. Onu, hikâyelerine konu yapan ilk yazar Zola değil, George Sand. Zola'cılar, Sand'ı küçümserler. Neden? Romantikmiş de ondan. İşçiyi gerçek hüviyetiyle tanıtmamış, güzelleştirmiş, yüceltmiş, asilleştirmiş."
Charles Dickens (7 Şubat 1812 – 9 Haziran 1870)
İngiliz yazar ve eleştirmeni olan Charles Dickens, nitelikli eserlerinden dolayı Kraliçe Victoria devrinin en iyi romancısı olarak kabul edilir. Eserleri günümüzde de hâlâ ilgiyle okunur.
Cemil Meriç hikâyeci olarak beğendiği Dickens'ın romanlarını realizme bir geçiş olarak değerlendirmiştir. Gençlerin sevgisini kazanan ve onlar üzerinde etki yapan Cemil Meriç, romancıların roman okuyup okumadıkları bahsini açmış ve durumun yazar üzerindeki tesirini şu cümlelerle açıklamıştır:
"Umumiyetle büyük romancılar pek roman okumaz. Belki de başkalarının romanları kendilerine has dünya görüşünü bozar diye çekinirler. Bununla beraber çok roman okuyan romancılar da var, zevk için okurlar romanı. Balzac, Dickens, Flaubert, Tolstoy gibi romancılar pek roman okumaz. İyi de ederler. Okusalar da gerçek okuyucu gibi romanı yaşamak için okumazlar. Kendi yarattıkları kahramanların hayatını yaşamaları yeter de artar. Kıskanç birer kadın gibidir kahramanlar, rakibeye tahammülleri yoktur."
(Türk Edebiyatı dergisi - 524. sayı / Haziran,2017)