Diriliş şairi Sezai Karakoç'un son yolculuğu
Fikirleriyle yol gösteren, büyük İslam medeniyeti fikrini, İslam ümmetinin birlik ve bütünlük hedefini Diriliş Hareketi ile yeni nesillere miras bırakan Üstad Sezai Karakoç, 16 Kasım 2021'de dünya sürgününü sona erdirip "En Sevgili"ye kavuştu. Cenazesi 17 Kasım 2021 Çarşamba günü Ahmet Vefik Paşa'da bulunan evinden alınarak, Şehzadebaşı mevkiinde yer alan Şehzade Camii haziresine defnedildi. Fikriyat olarak, Üstad'ın son vedasında en önde yer aldık. Üstad'ı uğurlamak isteyip de gelemeyenler için yaptığımız canlı yayınlarla ve sevenleriyle birlikte duygu dolu anlar yaşadık. Binlerce kişi Şehzade Camii'nde Üstad için saf tuttu, Kur'an-ı Kerim okudu. Fikriyat ekibi olarak bizler de Üstad'a olan son vazifemizi yerine getirdik. Üstad'ın defnediliş anını sadece Fikriyat, canlı olarak yayınladı. İşte "o anları" ölümsüzleştirdiğimiz yayınlarımız...
Giriş Tarihi: 18.11.2021
13:38
Güncelleme Tarihi: 16.11.2022
12:51
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Diriliş şairi, uykusunda vefat etmişti
◾ Zordu böyle anlarda metin kalabilmek. Çekim için iki ayrı noktada bekledik. Bu sırada esnafı dolaşarak Üstad ve vefatı hakkında malumat topladık.
◾ Diriliş şairi, uykusunda vefat etmişti . Ölüm onu uyanık olmadığı bir zamanda yakalamıştı. Kimi esnaf pandemi döneminden itibaren evinden pek çıkamadığını anlattı. Kimi ise camiden çıkarken ayakkabılarını giydirdiği için ona çokça teşekkür ettiğinden bahsetti.
(x) Sezai Karakoç kitapları
Üstad Sezai Karakoç'un evinden çıkarılışı
◾ Bir anda sanki zaman durdu, caddedeki herkes Sezai Karakoç ile olan müstesna anılarını anlatıyordu. Karakoç'un arkasından kötü bir anı dahi olmaması onun ne kadar yüce gönüllü ve sağlam bir ahlak üzere olduğunun şahidi idi.
◾ Cenaze evden ayrılmadan önce devlet büyükleri Sezai Karakoç'un ailesine taziyelerini iletmek için eve geldiler. Cenaze namazında da en önde saf tuttular. O anlarda da Fikriyat canlı yayınlarına devam etti.
(x) Şaban Abak, Sezai Karakoç'u anlatıyor
(x) Sezai Karakoç'a en yakın isimlerden olan Şaban Abak, (x) merhum şair ve mütefekkir Sezai Karakoç hakkında (x) Fikriyat canlı yayınında konuştu
Türkiye'nin yaşayan en büyük şairinin vefatı
◾ Sezai Karakoç, salavatlar eşliğinde Ahmet Vefik Paşa Caddesi'ndeki evinden çıkarılarak, Şehzade Camii'nde bitecek son yolculuğuna başlamış oldu.
◾ Cenaze , Şehzadebaşı'na doğru yolda iken biz de Üstad'ın son yolculuğuna şahit olamadıkları için üzülen sevenlerini habersiz bırakmamak adına Fikriyat Instagram hesabımızdan canlı yayınlarımıza devam ettik ve hızla camiye yöneldik.
◾ Üzerimizdeki mesuliyet büyüktü. Türkiye'nin yaşayan en büyük şairinin vefat etmesinin acısı hala gönlümüzde iken cenazeye katılamayacak olan binler için canlı yayın açarak onların kalbindeki hüznü, bir nebze olsun hafiflettik.
◾ Nihayet cenaze araçtan alınarak omuzlar üstünde caminin bahçesine girdi.
(x) Şehzadebaşı Camii'de duygu dolu anlar… (x) Merhum şair ve mütefekkir Sezai Karakoç'un cenazesi, (x) Şehzadebaşı Camii'ne getirildi , izlemek için tıklayın
Şehzadebaşında Gün Doğmadan Şiiri
Yerleşecek yer aramak Camiinin avlusunda Soğuk bir taşa oturmak Gün doğmadan şehzadebaşında
◾ "Niçin Şehzadebaşı?" diye düşünmüştük. Neden Fatih değil ya da açılması için çok uğraşıp dua ettiği Ayasofya ?
◾ Üstad, mevki olarak Şehzadebaşı'nı çok severmiş, ilk ofisini burada açmış ve sevenleri ile bol bol bu muhiti turlarmış.
◾ Herkesin merak ettiği bu bilgiyi, Üstad'ın en yakınlarından olan Şaban Abak'ın Fikriyat'a özel verdiği röportajı esnasında öğrendik . Meşhur "Şehzadebaşında Gün Doğmadan" şiiri ile de bu sevgiyi taçlandırmış.
"Gün Doğmadan Şehzadebaşı'nda diye 1962 yılında yazdığı esasen marş formunda olan çok güzel bir şiiri vardır. Üstad Şehzadebaşı semtini çok severdi Diriliş Partisi kurulduğu anda da ilk olarak Şehzadebaşı semtinde bir ofis kiralandı. Sohbetlerini orada başlattı. Bize Şehzadebaşı ve çevresindeki mekanları gezdirmiştir. Şehzadebaşı Camii'nin tam karşısında "On Sekiz Sekbanlar Şehitliği" vardır. Mesela onların İstanbul'un fethi için Fatih Sultan Mehmet Han'ın ordu topladığı haberini duyan Buharalıların yollara düşüp fethe katıldıklarını ve fethe katılan Buharalı Müslüman Türklerden şehit olan 18 kişinin orada defnedilmiş olduğunu biz Sezai Karakoç Bey'den öğrendik, bize orayı gezdirirken. On Sekiz Sekbanlar Şehitliği bugün Fatih Evlendirme Dairesi'nin bitişiğinde. Şehzadebaşı onun için özel bir semttir, çok severdi. Çok isabetli oldu oraya defnedilecek olması."
(x) Şehzadebaşında Gün Doğmadan Şiiri
◾ Üstad'ın cenazesinin bulunduğu tabut, Şehzade Camii'nin avlusunda namaz için yaklaşık iki saat bekledi.
◾ Fikriyat olarak en önde yer aldığımız avluda, akrabaları, dostları, sevenleri ve okuyucuları da Karakoç'un tabutunun başındaydı. Adeta bir veda buluşması idi. Kur'an-ı Kerim'den ayetler okundu, salavatlar getirildi.
(x) Sezai Karakoç "En Sevgili"sine kavuştu...
◾ Cenazenin başındaki herkes mahzundu. Göz pınarları kurudu, kalpler hüzünlendi. Yavaş yavaş dolmaya başladı cami ve avlu...
◾ Hava soğuktu, imamın caminin içi müsait, üşümeyin anonsuna rağmen ümmet, biricik şairini bir an olsun yalnız bırakmadı. Bu bekleyiş bizlere İslam'ın Dirilişi için hayatı boyunca gayret eden şairin, aslında ne denli kıymetli bir iş yaptığını hatırlattı. Bu hüzünlü bekleyiş Fikriyat'ın Instagram hesabından canlı olarak yayınlandı.
◾ Hayatı boyunca hayır konuşmuş, kimsenin arkasından iş çevirmemiş ve her adımını ümmet maksadı gözeterek atmıştı. Bu sebepten her yaştan ve her fikirden Müslüman avluyu doldurmuştu.
(x) Sezai Karakoç alıntı ve sözleri