Divan edebiyatı şairlerinin birbirinden farklı meslekleri
Kadıdan, müderristen şair olur da kasaptan, helvacıdan, şekerciden olmaz mı? Divan edebiyatı şairlerinin birbirinden ilginç mesleklerinin olduğunu biliyor muydunuz? Her ne kadar yüksek zümre edebiyatı olarak tanımlansa da divan edebiyatı şairleri arasında her türlü mesleğe sahip olanlar mevcut. İşte divan edebiyatındaki ünlü şairlerimizin meslekleri…
Giriş Tarihi: 14.03.2020
09:05
Güncelleme Tarihi: 02.03.2024
14:02
Çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği Urfa'da Arapça ve Farsça öğrenir. Bir rivayete göre Yâkub Halife adında bir şeyhe intisap ederek tasavvufa yönelir ve şeyhin çobanlığını yapar.
📌 Başka bir rivayete göre ise arzuhalcilikle meşgulken bir mutasarrıfın dikkatini çeker. Şeyhin ya da mutasarrıfın telkiniyle İstanbul'a gider.
📌 İkinci vezir Damat Mustafa Paşa'nın divan kâtipliğini yapar. Ardından kethüdalığa yükselir. Şeyhü'ş-şuara olarak kabul edilen şair, darphâne eminliği, başmukabelecilik ve mukabele-i süvârî mansıplığı yapmıştır.
📌 Fuzuli'nin Necefte bulunan Hz. Ali türbesinde türbedarlık yaptığı tahmin edilmektedir.
📌 Birinci Ahmed'in iltifatını kazanan Nefî, Dîvân-ı Hümayûn'da maden mukataacılığı yapar. Daha sonra mukataa kâtipliği, Edirne'de mütevellilik, İstanbul'da cizye muhasebeciliği yapar.
Balıkesir'de çizmecilikle uğraşırken şiir yazar. Baba mesleğini bırakıp İkinci Beyazıd zamanında İstanbul'a gelir. Burada Sadrazam Hadım Ali Paşa'nın divan kâtibi şair Mesîhî sayesinde paşanın himayesine girer.
📌 Bir süre remilcilikle geçinir. Bayezid Camii'nin avlusunda bir dükkânı olduğu, burada misk, tesbih, misvak, mushaf sattığı, fal bakıp, muska yazdığı, para karşılığı küçük gazeller, mektuplar yazdığı anlatılır.
📌 Sultan Selim ve Sultan Süleyman zamanında da yıllık ve caizelerle geçinir. Ancak şair Hayalî yüzünden devlet adamlarıyla arası açıldığı için eskisi kadar itibar görmez ve hayatının son dönemlerini fakirlik içinde geçirir.
Mekke ve İstanbul'da kadılık, Anadolu ve Rumeli eyaletlerinde kazaskerlik yapmıştır.
📌 Çocukluğunda saraç çırağı olan Bâkî medrese eğitimi alır. Zâtî'nin remilci dükkanına giderek şiirlerini tenkide sunduğu bilinir. Süleymaniye Külliyesi yapılırken burada bina emini olarak çalışır.
📌 Halep'te kadı naipliği yapar. Bir süre danişment ve mülazımlık görevlerinde bulunur.