Arama

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’ndan ızdırap dolu satırlar

Peyami Safa bilgi ve kültür birikimiyle Türk fikir hayatında önemli bir yere sahiptir. Safa'nın şaheserlerinden Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, edebiyatımızda "insan ruhunun derinliklerinde ve labirentlerinde dolaşan ilk roman" olması sebebiyle önemli bir yeri vardır. Tanpınar'ın tanımladığı gibi, "acının ve ıstırabın yegane kitabı"ndan 20 alıntıyı sizler için derledik.

  • 20
  • 21

"Bütün bu ev, bütün bu insanlar bana yabancı geliyordu. Onları bana tanıtan bütün alâkalar, hâtıralar bir anda kaybolmuştu."

Sayfa

I Peyami Safa

  • 21
  • 21
PEYAMİ SAFA KİMDİR?
PEYAMİ SAFA KİMDİR?

Peyami Safa, 2 Nisan 1899 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Yazarın babası İsmail Safa, şairdi. Yazarın öğrenim hayatı pek iyi sayılmazdı. Yazarın 8 yaşında geçirdiği bir kemik hastalığı onu derinden etkiledi ve özellikle Dokuzuncu Hariciye Koğuşu adlı romanında bunun etkilerini yansıttı. Küçük yaşlarda hayata atılan yazar, bir müddet Posta Telgraf Nezareti'nde görev aldı.

Peyami Safa, Türkiye'de psikolojik romanın öncülerindendi. Peyami Safa'nın "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu", "Fatih Harbiye", "Mahşer" gibi kitaplarındaki etkileyici psikolojik tahliller, yazarın edebiyatının en belirgin özelliğiydi.

Peyami Safa, yedek subay olarak vatanî görevini yapmakta olan oğlunu kaybedince derin ruhsal çöküntü yaşadı ve 15 Haziran 1961 tarihinde vefat etti. Yazar, Edirnekapı Şehitliği'ne gömüldü.

Peyami Safa hakkında bilinmeyen 10 detayı okumak için tıklayınız...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN