Arama

Dünya edebiyatına getirdikleriyle öncü olmayı başaran 10 edebi eser

Her şeyin bir ilki vardır. Ölümünden yıllarca sonra bile korku ve polisiye edebiyatını şekillendirmeye devam eden, Edgar Allan Poe'nun alanında bir öncü olduğunu biliyor muydunuz? Ya da "okur" olacak kişinin mutlaka okuyacağı kitaplar arasında yer alan Don Kişot'un ilk modern roman olduğunu? Dünya edebiyatına getirdikleriyle öncü olmayı başaran 10 edebi eseri derledik.

  • 4
  • 10
Morgue Sokağı Cinayeti - Edgar Allan Poe
Morgue Sokağı Cinayeti - Edgar Allan Poe

İlk polisiye hikaye: Edgar Allan Poe / Morgue Sokağı Cinayetleri

Binanın dış kapısı açık olduğundan ziyaretçimiz zili çalmadan içeri girmiş ve merdivenden birkaç adım çıkmıştı. Ama şimdi sanki kararsızlığa düşmüş gibiydi. Hemen ardından indiğini duyduk. Dupin hızla kapıya yönelmişti ki, adımların tekrar yukarıya yöneldiğini işittik. İkinci defa geri dönmedi, kararlılıkla yukarı ilerledi ve dairemizin kapısını çaldı. "Girin," dedi Dupin, neşeli ve içten bir sesle.

Edgar Allan Poe, ABD'li şair, kısa hikâyeci, editör ve edebiyat eleştirmenidir. Amerika'nın ilk kısa hikâye yazarlarından olan Poe, modern anlamda korku, gerilim ve polisiye türlerinin de öncüsüdür. Sıklıkla ilk polisiye hikâye olarak anılan Morgue Sokağı Cinayetleri'nin kahramanı Dupin, Arthur Conan Doyle'un Sherlock Holmes'ü ve Agatha Christie'nin Hercule Poirot'su gibi polisiye kahramanı için model olmuştur.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 5
  • 10
Don Kişot - Miguel de Cervantes Saavedra
Don Kişot - Miguel de Cervantes Saavedra

Dünya edebiyatındaki ilk modern roman : Cervantes / Don Kişot

Don Kişot'u bilirsiniz, hani şu ince-uzun, sakallı, şövalye romanları okuya okuya sonunda şövalye olmaya özenen roman karakteri. Dulcinea del Toboso'ya aşıktır, kendi gibi zayıf, çelimsiz Rocinante adlı bir atı vardır. Seyisi-yardımcısı-dostu Sanço Panza ile atışır sık sık. İşte yeldeğirmenlerine savaş açan bu aşık, yaşlı şövalye, Miguel de Cervantes Saavedra'nın yazdığı bu romanın başkahramanıdır.

Edebiyatta roman türünün başlangıcı sayılan ve birinci bölümü 1605 yılında yayımlanan İspanyol edebiyatının bu başyapıtı, yayımlandığı günden beri pek çok dile çevrildi, defalarca basıldı.

"Okur" olacak kişinin mutlaka okuyacağı kitaplar arasında yer alır Don Kişot. Bir başka deyişle Don Kişot'u okumamış kişi "okur-yazar" sayılmaz.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 6
  • 10
Kelile ve Dimne - Beydaba
Kelile ve Dimne - Beydaba

Bilinen ilk fabl örneği: Beydaba / Kelile ve Dimme

Evvel zamanda bir baba yaşlanınca üç oğlunu karşısına almış ve onlara şu öğütte bulunmuş: "Oğullarım!" demiş. "Âdemoğlu dünyada üç şeyin peşinden koşar: Geçim, mevki ve ahiret hazırlığı... İşte bu üç şeyi elde etmek için dört yol vardır: Birincisi parayı en güzel yoldan kazanmak, ikincisi kazanılan şeyi güzelce korumak, üçüncüsü onu meyvelendirmek, dördüncüsü ise onu yaşamaya yarayacak, akrabayı ve arkadaşları sevindirecek biçimde harcamak ve böyle kazanılan şeyden ahirette de faydalanmak…"

İşte Beydeba'nın şu ibretli sözlerini okuyanlarımız bu satırları bir yerlere kaydetsinler, hatta nakışlayıp süsleyip duvarlarına assınlar. Bakın, hiç eskimemiş, asırlardır ayakta duruyor ve tazeliğini koruyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 7
  • 10
Oronooko - Aphra Behn
Oronooko - Aphra Behn

Dünyadaki ilk kadın romancı: Aphra Behn

Bu kitap, İngiliz edebiyatının 'ekmeğini yazarak kazanan' ilk kadın yazarı Aphra Behn'e ait. "Oroonoko, Jean-Jacques Rousseau'nun yaygınlaştırdığı 'soylu vahşi' temasını işler. Genç kızın dedesi, gençlerin birleşmelerini engeller, kızı köle olarak sömürgecilere satar. Derken, Oroonoko da köle tüccarlarının eline düşer. Tutsak yaşamaya katlanamayan Oroonoko'nun önderliğinde, köleler efendilerine karşı başkaldırırlar...

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 8
  • 10
Gılgamış Destanı - Kolektif
Gılgamış Destanı - Kolektif

Dünyada bilinen en eski destan: Gılgamış Destanı

Yaşam sevgisi, yiğitlik gibi konuların işlendiği bu destan, diğer destanlar gibi insanoğlunun ölümsüzlük arayışının kanıtlarından biridir. Gılgamış Destanı, insanoğlunun ilk yazınsal ürünü, ilk başyapıtıdır.

Gılgamış Destanı'nın yazıldığı tahmin edilen zamanlarda ağaçlara, suya, ateşe, canlılara kısacası doğaya ayrı bir saygı duyulurdu. Ağaçların konuşabilme yetilerinin olduğuna inanılan kadim zamanlarda kutsal sayılan ağaçlar da vardır. Birçok mitolojide benzer hikâyelerin işlenmesi de dikkat çekicidir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN