Edebiyat dünyasına dair en merak edilen sorular
Edebiyat hayatın gizli yüzüdür, hayattan kopuk bir alan değildir. Okul sıralarımızdan beri türlü sebeplerle edebiyatla haşır neşir oluruz. Aşina olduğumuz pek çok edebi konuya farklı açılardan bakabilmek için edebiyat dünyasına dair en çok merak edilen soruları derledik.
Giriş Tarihi: 11.05.2020
16:28
Güncelleme Tarihi: 13.06.2021
14:26
Dergah topluluğunun temelleri nasıl atılmıştır?
📌Dergah grubu, 1921-23 arasında 42 sayı yayımlanan Dergi dergisi etrafında toplanan sanatçıların oluşturduğu gruptur. Dergi büyük ölçüde Yahya Kemal'in fikir, görüş, zevk anlayışı d oğrultusunda çıkmıştır. Yahya Kemal'in derginin ilk sayısında yayımlanan "Üç Tepe" a dlı makalesi Dergahçıların beyannamesi niteliğindedir. Makalede Yahya Kemal, Tanzimat neslinin eserlerinde geçen "Çamlıca Tepesi", Servet-i Fünuncuların eserlerinde geçen "Tepebaşı" ve güzel günlerin temsilcisi olarak gördükleri "Metristepe" den bahseder. Artık edebiyata bu üçüncü tepeden bakılacağını bildirir.
📌Dergide ağırlığı hissedilen bir diğer isim de Ahmet Haşim'dir. Haşim çok ses getirecek "Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar" isimli yazısının ilk halini burada yayımlamıştır. Dergah dergisi bu iki önemli sanatçının fikri ve sanatsal yönden önderlik etmesiyle bir nevi okul görevi görmüş ve Cumhuriyet Devri edebiyatını derdinden etkilemiştir. Dergide eserleri çıkan bazı sanatçılar Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Kutsi Tecer, Yakup Kadri, Nurullah Ataç, Halide Edip, Falih Rıfkı Atay...
Sanat camiasının 'kurbağa şairi', karikatürlere nasıl yansıtıldı?
Modern Türk şiiri divan şiirinden nasıl etkilenmiştir?
📌Cumhuriyet döneminde divan şiirine sert eleştiriler yapılsa da Yahya Kemal ve Ahmet Haşim bu dönemde divan şiiri birikimiyle beslenen şairlerdi. Yalnızca bu iki isim değil kendinden sonra gelen şairlerde de divan şiiri etkileri görülmüştür. İkinci Yeni şairleri, Asım Bezirci tarafından imge dünyasıyla divan şiirinin devamı olarak nitelendirilmiştir. Turgut Uyar gibi İkinci Yeni'nin en önemli temsilcilerinden birinin 1970'te yayımlanan eserine Divan ismini vermesi bu yönüyle dikkat çekicidir.
📌Bazı şairlerin 1950'lerde divan şiiriyle açıkça etkileşim içinde oldukları görülür. Atilla İlhan ve Behçet Necatigil ritim ve ahenk şiirin yapı özelliklerini oluştururken divan şiirine yönelirler.
📌Divan şiiri modern şiiri üç yönüyle etkilemiştir:
1.Ahenk : Divan şiirinde ahenk unsurları aruz, kafiye ve rediftir. Bu unsurları şiirlerinde devam ettiren sanatçılar genellikle aruzu kullanmışlardır.
2. İçerik: Divan şiirinin konularıyla olan benzerliktir. Sezai Karakoç, Ebubekir Eroğlu, Hilmi Yavuz divan şiirinin içeriğinden etkilenen edebiyatçılardır.
3. Mazmun: Divan şiirindeki kalıplaşmış söz olan mazmunların modern şiirde imgeler aracılığıyla devam ettiğini söylemek mümkündür.
Garip şairlerinden hangisi, Garip sonrası şiirlerinde İkinci Yeni akımının edebi anlayışına uygun şiirler yazmıştır?
📌Garip hareketi üç arkadaş olan Orhan Veli, Oktay Rıfat ve Melih Cevdet tarafından oluşturulmuştur. Şiirlerinin toplandığı "Garip" adlı eserdeki şiirlerde kafiyesiz, vezinsiz, sanatsız, şairanelikten uzak bir şiir dili oluşturmuşlardır. Başlangıçta oldukça tepki gören Garip akımı, bir müddet sonra gerek kendi devirleri gerekse kendilerinden sonraki birçok şairi de etkilemiştir.