Arama

Edebiyatımızda Osmanlı sarayının nezih ve nahif gelenekleri

Divan edebiyatı bir kısmı bugün de yaşayan âdet ve geleneklerin yer aldığı zengin bir kültür birikimidir. Çünkü divan şairi, sanatını icra ederken çevresinde olup bitene seyirci kalmaz; güneşten zerreye kadar gördüğü ya da varlığına inandığı her şeyi şiirine konu eder. Bununla beraber Divan edebiyatı dediğimiz Klasik edebiyat, saray çevresinde geliştiği için saraya dair birçok geleneği yakından tanıma fırsatı verir. Edebiyatımızdaki Osmanlı sarayının nezih ve nahif geleneklerini sizler için derledik.

  • 16
  • 20
TAHTA ÇIKAN PADİŞAHIN SİKKE BASTIRMASI
TAHTA ÇIKAN PADİŞAHIN SİKKE BASTIRMASI

Şâh-ı nazmam n'ola ter sikke kosam 'âlemde
Giderin Hâletiyâ ben kalacak adumdur

Osmanlılarda padişahın cülûsundaki biat merasiminin ardından divan resmî olarak toplanır, yeni atamalar ilan edilir ve bahşişler dağıtılırdı. Aynı zamanda yeni padişahın ismini, unvanını ve tahta geçiş tarihini taşıyan yeni paraların basımı için emir verilirdi.

Beyitte, nazım padişahı olan şair, âlemde adını yaşatmak için yeni sikke bastırsa, buna şaşılmaması gerektiğini söylerken padişahların cülûslarında sikke bastırmaları geleneğine işaret eder.

  • 17
  • 20
PADİŞAHA BİAT ETME
PADİŞAHA BİAT ETME

Evreng-i hüsne devlet ile eyledük cülûs
Geldi mahabbet ehline hengâm-ı dest-bûs
"(Ey sevgili), sen güzellik tahtına mutlulukla oturduğunda âşıklara el öpme zamanı geldi."

Sultanların cülûslarında saraydakiler sırasıyla padişaha biat ederlerdi. Sadrâzam ve şeyhülislâmla başlayan biat, daha sonra umumi bir şekilde yapılırdı. Cülûs törenlerine katılanlar derecelerine göre el öpmekte; el öpmeyenler ise devlet ve saltanatın ifadesi olan tahtın önünde eğilerek saygı ve bağlılıklarını belirtmekteydiler.

  • 18
  • 20
PADİŞAHIN TUĞRASI
PADİŞAHIN TUĞRASI

Mansıb-ı 'ışkın virüp ol şâh-ı iklîm-i cemâl
Tâze dâgın eyledi menşûruma tugrâ-yı âl

Osmanlılarda padişahın imzası (alâmeti) olarak kullanılmış olan tuğra, geleneklere göre Oğuz Han'ın tahrirî nişanı imiş. Padişahların tuğraları ahitname, nâme-i hümayun, ferman, menşur, berat vesairenin üstüne ve ortaya konurdu. Tuğra, kâğıtların ve yazıların büyük, orta ve küçük oluşuna tâbi olup yazı ve kâğıtlarla mütenasip büyüklükte çekilirdi. Tuğrayı çekene tuğraî, tevkiî veya nişâncı denilirdi.

Edebiyatımızda sevgilinin kaşları tuğraya teşbih edilirken bu tuğranın güzellik menşuruna çekildiği belirtilir. Âşık, sevgilinin kaşlarını can menşûruna tuğra olarak çeker. Tuğraların tezhibi için sarayda müzehhib ve mücellidler bulunurdu.

Beyitte, âşığın taze yaraları renk ve şekil bakımından güzellik ülkesinin padişahı olan sevgilinin aşk mansıbı için âşığın menşûruna çektiği kırmızı tuğra olarak tasavvur edilmiştir. Ayrıca beyitte devlet hizmetleri için menşûr verme geleneği de anlatılmıştır.

  • 19
  • 20
BERÂT, RÜ’ÛS, MENŞÛR
BERÂT, RÜ’ÛS, MENŞÛR

Nitekim yazılup menşûr-ı feyzi şâh-ı Nev-rûz'un
Ana bir al tamga ola bâgun verd-i handânı
"Menşûr ve onun altına vurulan al damga (tuğra), şairin hayaline konu olmuştur."

Osmanlılarda herhangi bir vazife veya hizmete tâyin ve tavzif dolayısıyla padişahın tuğrasıyla verilen izin ve müsaadeyi kapsayan vesikaya berât denilmektedir. Berâtlarda verilen hizmetin adı, mahalli, maaş veya varidatı, vergisi, verilen şahsın adı, hizmeti ve ne için verildiği açıklanırdı. Berâtlara mutlaka tuğra çekilirdi.

Rü'ûs de hazine ve evkaftan maaş alan her türlü devlet memurlarının inha (terfi) kâğıdı yerine kullanılan bir tabirdi. Edebiyatımızda şair, güzeller padişahına aşk yiğitlerini başka deftere yazmasını, bu iş için rü'ûs gerektiğini söyler. Burada rü'ûsların divan-ı hümayunun rü'ûs kaleminde rü'ûs defterlerine kaydedilmesine işaret edilmiş olur.

  • 20
  • 20

Açılmış anlamına gelen menşûr, padişah tarafından vezirlik, beylerbeylik ve bir mansıp ihsanını veya bir serdarlığa tayini düzenleyen fermandı.

Edebiyatımızda, sevgilinin beni, menşûra vurulan damga, kaşları güzellik menşûruna ve şairin can menşûruna çekilen tuğra olarak düşünülür. Kırmızı dudağının etrafındaki tüyler, can menşûru olurken şairin bedenindeki yaralar da bu menşûrdaki kırmızı tuğra olarak tasavvur edilir. Gönül ehlinin gözyaşları yüzünden mutluluk menşûrunun yazısı bozulur. Divanların bazı yerlerinde de sevgilinin yüzündeki ayva tüyleri, menşûr kâtiplerinin kalemlerinin yazıp yazmadığını denemek için yaptıkları karalamalar olarak tasavvur edilir.

(Azmizâde Hâletî Divanı'nda Âdet ve Gelenekler / HASAN KAYA)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN