Arama

Edebiyatımızda Ramazan Bayramı

İslam alemi için büyük bir önem taşıyan Ramazan Bayramı, uzakları yakın ederek hasreti vuslata çeviren, huzur ve neşenin günüdür. Birçok geleneğin icra edildiği Ramazan Bayramı, özellikle Osmanlı döneminde özel merasimler düzenlenerek kutlanırdı. Bu huzur mevsimi, Nedim'den Bahti'ye Divan şairlerinin yazdığı "ıydiyye" adı verilen bayram şiirleri ile edebiyatımızda yer aldı.

IYDİYYE ŞAİRLERİ

🔹 İlk örnekleri başlıksız ya da "Fi Medhi Sultan..." veya "Kaside-i Iydiyye" gibi kalıplaşmış başlıklarla yazılırken 16. yüzyıl itibari ile uzun Farsça başlıklarla kaleme alındığı görülür.

🔹 Bir çeşit bayram tebriği olarak görülen ıydiyye şairlerden bazılarının şairleri Necati Bey, Hayali Bey, Şeyhülislam Yahya, Nef'i, Nabi, Nedim, Enderunlu Fazıl, Keçecizade İzzet Molla gibi önemli isimlerdir.

BAHTÎ'NİN KALEME ALDIĞI IYDİYYE

🔹 Bahtî mahlası ile şiir yazan on dördüncü Osmanlı Sultanı I. Ahmed'in mübarek Ramazan ayını konu alan ıydiyyesi bulunur. Şiirinde Bahti, Ramazan'ı manevi coşku ve ibadet ile geçirerek bayrama kavuşmanın huzuruna değinir:

"Şükr ü hamd eyleyelüm geldi irişdi yine îd
Bahtumuz rûzını kıldı yine Allah sa‟îd
Bu ne devlet ne sa‟âdet ne ulu ni‟metdir
Ehl-i İslâm‟a ki her gün ola bir cûd-ı cedîd"

(Bahtî / I. Ahmed)

Bahti mahlasıyla şiirler yazan I. Ahmed Divanı'ndan beyitler

ALVARLI EFE'NİN IYDİYYESİ

🔹 Bayramlar, manevi ikliminin yanı sıra uzakların yakın olduğu, eş, dost ve akrabanın bir araya gelerek hasret giderdiği bir zamandır.

🔹 Bayramın insanlar arasındaki muhabbeti artıran ve neşe saçan özelliği ıydiyyelere konu olmuş, 19. yüzyıl şairlerinden Alvarlı Efe'nin mısralarına yansımıştır:

"Can bula cânânını
Bayram o bayram ola
Kul bula sultanını
Bayram o bayram ola

Hüsn ü keder def ola
Dilde hicap def ola
Cümle günah affola
Bayram o bayram ola"

(Alvarlı Efe)

HACI BAYRAM-I VELİ'NİN KALEMİNDEN

🔹 Arapça'da bayram anlamına gelen "ıyd", tasavvufta amellerin tekrarlanmasıyla kalbe tekrar gelen, avdet eden tecelliler manasına gelmektedir.

🔹 Hacı Bayram-ı Veli yazdığı şiir ile kulun Rabbini kalbinde hissettiği her anın onun için en büyük bayram olacağını mısralarında şu şekilde ifade etmiştir:

"Bir âşık erişse sana
Ol ıyd-i ekberdir ona
Budur murad ondan sana
Rabb'im meded, mevlâm meded

Bayramım imdi, bayramım idi
Bayram edersin yâr ile şimdi
Hamd u senâlar hamd u senâlar
Yâr ile bayram kıldı bu gönlüm"

(Hacı Bayram-ı Veli)

Osmanlı'da Ramazan geceleri

  • 10
  • 10

NEDİMİN III. AHMET İÇİN YAZDIĞI IYDİYYE

🔹 Osmanlı sarayında bayramın nasıl gerçekleştiğine, yaşandığına dair de ıydiyyeler kaleme alınmıştır. Saraydan başlayan bayramlaşma, çeşitli devlet kademelerinin teşrifleri ile düzenlenen merasimler, el öpme, bahşiş verme ve hediyeleşme gibi bayramın vazgeçilmez unsurları ıydiyyelere konu olmuştur.

🔹 Bu duruma örnek teşkil eden şiirlerden biri Nedim'in Sultan III. Ahmed için kaleme aldığıdır:

"Sarây-ı şehriyâr-ı âlem oldu meşrik-ı ikbâl
Gelip hep hâkbûse devlet-i ulyânın erkânı"

Nedim

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN