Arama

Eski dönem edebiyatımızın şiir defterleri: Mecmualar

Altı asırlık bir geleneği, hem gerçek hem de mecaz sistemine göre vücut bulan Divan Edebiyatı, kendi dünyasında orijinal söyleyişini meydana getirdi. Bu söyleyişlerin asılar boyu devamı, geliştirilmesi ve korunup saklanması mecmualar sayesinde gelenek halini aldı. On dokuzuncu yüzyıl sonları veya yirminci yüzyıl başlarında, bir defterde toplanmış şiirlerin yani mecmuaların kütüphanelerde "şiir defteri" olarak kaydedildiği de görüldü. İşte, edebiyatımızda mecmuaların gelişimi ve ilk örnekleri…

  • 47
  • 48

NA'T VE Mİ'RÂCİYYE MECMÛASI

Mecmuayı tertip edenin kim olduğu hakkında eserde herhangi bir açık kayıt yok. Buna rağmen eserdeki kimi hususlar bu mecmuanın, na'tlarıyla meşhur Süleyman Nahifi tarafından tertip edildiğini düşündürüyor.

Umumiyetle 17'nci yüzyıl şairlerine ait na't örneklerinin derlendiği bu mecmuada 16 şaire ait 45 şiir yer alıyor.

  • 48
  • 48

Eserde Nahifi'nin 17 şiiri (1 mesnevî, 3 kaside, 13 gazel), Nev'i-zâde Atâyî'nin 5 şiiri (4 mesnevî, 1 kasîde), Nadirî'nin 4 şiiri (2 kasîde, 2 gazel), Dânişî'nin 3 şiiri (1 kasîde, 2 gazel), Sâbit'in 3 kasidesi, Şehrî'nin 2 şiiri (1 tercî'-i bend, 1 kasîde), Riyâzî, Şeyhülislâm Azîz Efendi, Mezâkî, Haylî, İsmetî, Fehîm, Neşâtî ve Rızâyî'nin 1'er şiiri bulunmaktadır. Mecmuada nazım şekli olarak 1'i muvaşşah 21 kaside, 15 gazel, 5 mesnevî, 2 mütekerrir murabba', 1 terkîb-i bend ve 1 tercî'-i bend bulunuyor. Nazım türü açısından bakıldığında mecmûada 34 na't, 4 mi'râciyye, 4 na't-mi'râciyye, 2 münâcât-na't ve 1 Ramazâniyye-na't bulunmakta.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN