Fikriyat’tan mutlaka okunması gereken kitap listesi
Çağının tanığı olmanın kabullenmekten değil, yüzleşmekten geçtiğini her eylemiyle bir kez daha anlatan George Orwell'ın, gerçek isminin Eric Arthur Blair olduğunu biliyor muydunuz? Ya da kod adı, 'Agent Argo' olan ünlü yazar Ernest Hemingway'in, bir ajan olarak çalıştığını? Fikriyat, sizler için mutlaka okunması gereken kitap listesini derledi.
Giriş Tarihi: 10.04.2019
17:25
Güncelleme Tarihi: 23.02.2020
12:55
Başıboş Bir Yolculuktan Notlar - Fernando Pessoa
Ardında edebiyatın her alanından binlerce sayfalık eserler bırakmış olan, 20. yüzyılın en kendine özgü yazarı, Fernando Pessoa'dan bir güldeste, tanımayanlar için tanışma vesilesi sizleri bekliyor.
Pessoa'nın gözde temaları olan "düşünmek/hissetmek", "düşlemek/yaşamak", "dış/iç" karşıtlıkları,"kendiyle ben arasındaki mesafe", mitler, yitim duygusunun sürekliliği gibi kavramlar etrafında dolanıp duran kısa metinler, cümleler, dizeler... Baştan sona ya da atlayarak okunabilecek, Pessoa'nın şiirli felsefesinin tek bir cümlesiyle günler geçirmeye imkân tanıyan bir seçki sizleri bekliyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Anne Frank'ın Hatıra Defteri - Anne Frank
Anne Frank 12 Haziran 1942 ile 1 Ağustos 1944 arasında günlük tuttu. Mektupları, radyoda sürgün olan Kültür ve Bilim Bakanı Bolkestein'in konuşmasını dinleyene kadar sadece kendine yazdı. Bolkestein, savaştan sonra Hollanda halkının Almanlardan gördüğü zulme şahitlik eden tüm belgelerin toplanıp yayınlanması gerektiğini söylüyordu. Örnek olarak da günlükleri veriyordu. Bu sözler Anne Frank'ı çok etkiledi ve savaştan sonra bir kitap çıkarmaya karar verdi. Günlükleri bu kitap için temel olacaktı. Anne Frank Bergen Belsen kampında 1945 yılının Mart ayında 15 yaşında öldü. Aileden hayatta kalan tek kişi olan Otto Frank onun günlüğünü yayınladı. Anne Frank'ın ''Hatıra Defteri'' o zamandan beri dünyada en çok okunan kitaplardan biri oldu.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Dünyalar Savaşı - H. G. Wells
Konusuyla birçok kitaba, filme, çizgi romana ve televizyon dizisine ilham kaynağı olan Dünyalar Savaşı'nda H. G. Wells, insanlığın hâlâ merak ettiği "Uzaylılar var mı?" sorusundan yola çıkarak dünyanın Marslılar tarafından istila edişini anlatır. Mars'ın yüzeyinde patlamaya benzer olayların görülmesinden sonra dünyaya silindir biçimli kapsüller düşer. Bu kapsüllerin içinden çıkan Marslılar üç ayaklı devasa savaş makineleri ve teknolojik silahlarla dünyaya saldırmaya başlar. 1898 yılında yazılmış olmasına rağmen, zamanının çok ötesinde bir hayal gücünün eseri olan Dünyalar Savaşı, bilim kurgu klasikleri arasında en güçlü kitaplardan birisidir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Savaş Günlükleri - George Orwell
George Orwell'ın hayatındaki önemli anları ve dönemleri kayıt altına aldığı Günlükler'inin ilk kitabı Savaş Günlükleri, İkinci Dünya Savaşı'nın tüm yerküreyi altüst eden ilk yıllarında hem gündelik yaşama hem de genel politik atmosfere dair bir panorama sunuyor.
Hitler faşizminin engellenemez gibi görünen ilerleyişinin ardından Fransa'nın teslim olmasıyla değişen dengeler, Londra üzerinde aylarca süren bombardıman ve Almanya'nın Sovyetler Birliği'ne saldırması gibi pek çok kritik sürece tanıklık ederken notlar tutan Orwell, uluslararası politika kadar işgal beklentisi içindeki bir halkın psikolojisini de gözler önüne seriyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Yaşlı Adam ve Deniz - Ernest Hemingway
Yaşlı Adam ve Deniz, Hemingway'in en ölümsüz eserlerinden biridir. Yaşlı bir Kübalı balıkçının açık denizde Gulf Stream'e kapılmış olarak dev bir kılıç balığıyla olan can yakıcı mücadelesini son derece sade ve kuvvetli kelimelerle anlatır. Bu hikâyesiyle Hemingway, yenilgiye karşı cesaret, kayba karşı şahsi başarı temasını kendine has modern üslubuyla yeni baştan heykelleştirmiştir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…