Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Edebiyat
  • Fikriyat yayınlarının yeni eseri: Klasik Kelamda Büyük Tartışma Allah'ı Görmek Mümkün mü?

Fikriyat yayınlarının yeni eseri: Klasik Kelamda Büyük Tartışma Allah'ı Görmek Mümkün mü?

Fikriyat Yayınevi, birbirinden kıymetli eserleri bünyesine katmaya devam ediyor. İşte bunlardan biri de büyük bir kelam alimi olan Hatibzâde Muhyiddin'in kaleme aldığı ve Osman Demir'in çevirdiği Klasik Kelamda Büyük Tartışma Allah'ı Görmek Mümkün mü?" eseri. Bu kitap, siz değerli okuyucularımıza sunuldu. Biz de esere dair detayları ve alıntıları sizler için derledik.

KİTABIN YAZARI HATIBZÂDE MUHYİDDİN

🔹 16. yüzyılda yaşamış olan Hatıbzâde Muhyiddin, döneminde önemli fıkıh ve kelâm alimlerinden biridir. Kastamonu'da dünyaya gelen alimin doğum tarihi net olarak bilinmez.

🔹 Öğrenimini İznik gibi dönemin önemli ilim merkezlerinde alan Hatıbzâde Muhyiddin, yine çağının önemli alimleri olan Hızır Bey ve Nasîrüddin Tûsî gibi isimlerden eğitim almıştır.

🔹 Yaşamında birbirinden kıymetli eserler veren alim, aynı zamanda muallimlik de yapmıştır. 1496 yılında vefat eden Hatıbzâde, Eyüpsultan civarına defnedilmiştir.

ESERİ ÇEVİREN OSMAN DEMİR

🔹 Eserin çevirmeni olan Osman Demir, 1974 yılında Ordu'nun Ünye ilçesinde dünyaya gelir. 1996 senesinde Marmara Üniversite İlahiyat Fakültesinden mezun olur. 2006'da ise "İlk Dönem Kelâmcılarında Sebep- Sonuç İlişkisi" adındaki teziyle kelâm doktoru olur.

🔹 ÇOMÜ İlahiyat Fakültesinde çalışan Demir, ABD ve Almanya'da da araştırmalar yapar. Şu an ise Ankara'da Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde İslami İlimler Fakültesinde, kelam alanında öğretim üyesidir.

💠 Görülmenin gerçekleşmesini açıklayamaya yöneldikleri gibi imkanını açıklamaya da yöneldiler. Oysaki gerçekleşmesinin delillerini zikretmek imkanını bilmek için yeterlidir.

Allah'ı Görmek Mümkün mü? / Hatıbzâde Muhyiddin

Sayfa 109

💠 Yokluk zamanı varlığın imkanının zatının zarfıdır, bu da yokluğa eşlik eden varlığın imkanı için zarf olmasını gerektirmez.

Allah'ı Görmek Mümkün mü? / Hatıbzâde Muhyiddin

Sayfa 139

💠 Görmenin, bilmeye terettüp eden bakmanın bilgi anlamına gelmesini gerektirecek biçimde bilme anlamında kullanılmasını kabul etmiyoruz. O halde bakmanın yönelme anlamında kullanımı neden mümkün olmasın?


Allah'ı Görmek Mümkün mü? / Hatıbzâde Muhyiddin

Sayfa 120

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN