Fikriyat yazarlarından ilim dolu alıntılar
İslam düşünce ve hayatına dair referans içerikleri, tarih, edebiyat, kültür ve sanat gibi her alandan özgün muhtevasıyla Fikriyat.com, oldukça saygın bir konumda varlığını sürdürmeye devam ediyor. Kıymetli yazarlarımız kaleme aldıkları yazılarla okuyucularını ilim dolu bir yolculuğa çıkartıyor. Sizler için Fikriyat yazarlarından seçkileri derledik.
Giriş Tarihi: 30.12.2020
12:09
Güncelleme Tarihi: 31.05.2021
09:23
Ayrılık, dünya hayatının en son kelimesidir. Nihayetinde, sevdiğimiz, bize ait olduğunu düşündüğümüz her şeyi geride bırakacak ve ayrılık atına binip gideceğiz.
İbrahim Tenekeci, Ayrılık ahlakı
Yazının devamını okumak için tıklayın
Düzgün ve dürüst bir insan olarak dünya yolculuğunu tamamlamak, kazançların en güzelidir. Derinlikli dostluklar, itimat meselesini halletmiş arkadaşlıklar, dünya hayatının ziynetleri arasındadır. Yoldaşlık işte buradan başlıyor.
Yolculuk Ahlakı, İbrahim Tenekeci
Yazının devamını okumak için tıklayın
Yahudilik'te ve Hıristiyanlık'ta var olduğuna inanıldığı gibi Kur'ân-ı Kerîm'de de çok manidar ifadelerle tekrarlanan Ashâb-ı Kehf kıssasıyla tüm insanlara verilmek istenen mesaj, iman-küfür mücadelesinin öteden beri hep var olduğu, inananların her devirde zulme uğramalarına rağmen bâtılın hakka asla üstün gelemediği, samimiyetle iman edip inançlarının gereğini yaşayanları Allah'ın mutlaka başarıya ulaştırdığı ve nihayet her şeyi yoktan var eden Allah'ın insanları yeniden diriltmeye muktedir bulunduğudur. Zira Allah Teâlâ'nın, bir mağaraya sığınan bu gençleri hiçbir gıda almadıkları halde bedenlerinde herhangi bir bozulma olmaksızın yıllarca uyuttuktan sonra tekrar uyandırması, O'nun insanları öldükten sonra tekrar diriltebileceğine muktedir oluşunun en önemli misali ve delilidir. Ancak şunu ifade ederek bitirelim sözlerimizi… Kıssalar, ancak hisse almak isteyenlere dersler sunarlar…
Prof. Dr. Mehmet Emin Ay- Ashab-ı Kehf kıssasından hissemize düşenler…
Yazının devamını okumak için tıklayın
Bu ayet-i celile, bir işi bitirdiğin zaman seni yoracak yeni bir işin ucundan tut… Tüm zamanların bir işle meşgul olsun. Meşguliyetlerin seni yorsa da boş kalıp bir iş tutmamaktan iyidir, demek istiyor bizlere… Tam burada büyük İslam âlimi İmam Şafiî 'nin pek mânidar sözünü aktarmakta fayda var: "Sen kalbini Hak ile meşgul etmezsen, batıl gelir orayı işgal eder." Dolayısıyla denilebilir ki, Allah Teâlâ bizlere bu ayet ile sağlık ve afiyet içinde iken boş vakit bulduğunda zamanını ibadetle geçir; namazı bitirince duada yorul… Bir işi bitirmiş olman yeni bir işe başlamanın vesilesi olsun. Kısacası, sana tanınan ömür sermayesi nefes nefes sayılıdır. Nefesleri boşa alıp veren değil, faydalı işlerle, salih amellerle ve makbul ibadetlerle geçirmeye gayret et ki, hayatını güzelliklerle imar ettiğin ve zamanını iyiliklerle mamur kıldığın için sana tanınan zaman, "ömür" adını alsın vesselâm…
Prof. Dr. Mehmet Emin Ay - "Bir işi bitirince, hemen diğerine sarıl ve her daim Rabbine yönel!.."
Yazının devamını okumak için tıklayın
Duhâ suresinin çağlar ötesinden günümüze yansıyan bu ter ü taze mesajları müminler için ve ona kulak veren insanlık için elbette pek çok dersler taşımaktadır. Ancak sadece bir noktaya odaklanmak bile bizim için önemlidir kanaatindeyiz. Şöyle ki, bugün pek çok sivil toplum kuruluşu, "dünyada insanlığın hala ölmediğinin" göstergesidir. Merkezi ülkemizde bulunan pek çok vakıf ve insani yardım kuruluşlarının, pandemi öncesi süreçte dünyanın her tarafında muazzam ve muhteşem işler başardığını dost-düşman herkes biliyor.
Prof. Dr. Mehmet Emin Ay - Duha suresindeki en önemli ders: Kimsesizlerin kimsesi olmak
Yazının devamını okumak için tıklayın