Arama

Fuat Sezgin'den ilham veren alıntılar

İslam Bilim Tarihine yaptığı katkılarla, adını tarihe altın harflerle yazdıran Prof. Dr. Fuat Sezgin, günde 17 saat çalışırdı. 6 ay gibi kısa bir sürede Arapça'yı çok iyi derecede öğrendi. Hadis alimi Buhari'nin kaynakları ile ilgili gerçekleri ortaya çıkardı ve Avrupa'nın Rönesans ninnilerine son verdi. Yaptığı çalışmalarla uluslararası bilim camiasının İslam Bilimler Tarihi alanında en önemli ismi kabul edilen Fuat Sezgin'den ilham veren 20 alıntıyı derledik.

  • 17
  • 21

"Avrupalıların 18. yüzyıl başına kadar yaptıkları doğruya yakın haritalar, İslam kültür dünyasında yapılan haritaların ya kopyaları ya adaptasyonları veya parça haritaların bir araya getirilmiş halleridir."

I Prof. Dr. Fuat Sezgin

  • 18
  • 21

"Müslümanlar, kendilerinden evvelki bilimleri geliştirdiler bu birincisi. İkincisi, yeni bilimler kurdular, bugün Avrupa'da gelişmiş olan yeni bilimlerin kısmen temellerini attılar."

I Prof. Dr. Fuat Sezgin

  • 19
  • 21

"İslam dünyasında hakikaten "tenkit ahlakı" vardır."

I Prof. Dr. Fuat Sezgin

  • 20
  • 21

-Günde kaç saat çalışıyorsunuz?

Sezgin: "Şimdi tembelliğe başladım, eskisi kadar çalışamıyorum. Eskiden 17 saat çalışabiliyordum şimdi 3-5 saat azalttık. Sabahleyin 07.30'da enstitüye ilk giden benim. Saat 18.00'de enstitüden çıkıyorum ve sonra da evde çalışmaya devam ediyorum."

I Prof. Dr. Fuat Sezgin

  • 21
  • 21
FUAT SEZGİN KİMDİR?
FUAT SEZGİN KİMDİR?

İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi'ni yazan Fuat Sezgin, bu eseriyle tarihe geçti.

Sezgin, bu çalışmaya başlamadan önce, 1956 yılında hocası Ritter'e bu fikrini açmış ve ondan "Bunu dünyada hiç kimse yapamaz. Bırak bu işi; boşuna kendini yorma" cevabını almıştı. Çalışmalarına kararlılıkla devam eden Sezgin, 1967 yılında kitabın birinci cildi çıkar çıkmaz Ritter'e göndermişti.

Ritter, Fuat Sezgin'e gönderdiği bir kartta eserle ilgili "Şimdiye kadar böylesini hiç kimse yapamadı. Senden başka da hiç kimse yapamayacak. Tebrik ederim" cümlelerini yazmıştı.

Fuat Sezgin, Arap-İslam Bilim Tarihi'ne dair kaleme aldığı 17 cildin ardından 18'inci cildi yazarken hayata veda etti. Onun bu kapsamlı eserinde ışık tuttuğu konulardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Kur'an ilimleri, hadis ilimleri, tarih, fıkıh, kelam, tasavvuf, şiir, tıp, farmakoloji, zooloji, veterinerlik, simya, kimya, botanik, ziraat, matematik, astronomi, astroloji, meteoroloji ve ilgili alanlar, dilbilgisi, matematiksel coğrafya, İslâm'da kartografya, İslam felsefe tarihi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN