Arama

Gezi edebiyatı nedir? İlk seyahat kitapları ne zaman yazıldı?

Hiç bilmediğiniz bir yeri keşfetme heyecanınıza bir de o yerler hakkındaki bilgilerinizi eklediğinizde daha keyifli rotalara yol almanız mümkün. Sizler için 8 soruda gezi yazısı ya da diğer adıyla seyahatname nedir, örnekleri nelerdir, kısaca derledik.

  • 22
  • 27
İLBER ORTAYLI SEYAHATNAMESİ
İLBER ORTAYLI SEYAHATNAMESİ

Prof. Dr. İlber Ortaylı

İlber Ortaylı yalnız tarihçiliğimizin büyük bir ismi değil aynı zamanda küçük bir bavul ve rehber kitaplarıyla Orta Asya'dan Avrupa'ya, Kafkaslar'dan Ortadoğu'ya 50 yıldır gezen "seyyah". Çıktığı sayısız yolculuktan en önemli notları aktaran İlber Ortaylı'nın anlatım gücüyle gezeceğimiz coğrafyalar şöyle: Suriye, Ürdün, İsrail, İran, Azerbaycan, Rusya, Kırım, Özbekistan, Tuna, Bosna, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Macaristan, Romanya, Eski Avusturya, Yunanistan, İtalya, Malta, İspanya, Portekiz, Litvanya, Estonya, İsveç, Hindistan, Japonya ve Singapur.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 23
  • 27
CANIM ANADOLU
CANIM ANADOLU

Bedri Rahmi Eyüboğlu

Bedri Rahmi'nin ressam ve şair mizacı yanında bir de olgun bir düşünür hüviyeti var ki bu sayfalar size ondan haber verecektir. Düşünen ve düşündürmek isteyen bir yazarın denemeleri.

  • 24
  • 27
İBN BATTUTA SEYAHATNAMESİ
İBN BATTUTA SEYAHATNAMESİ

14. yüzyıl gezginlerinden İbn Battuta (1304-1368) Fas'ın Tanca şehrinde dünyaya geldi. Bu şehirden çıktığı günden itibaren 28 yıl süren gezileri boyunca Mısır, Arap Yarımadası, Irak, İran, Anadolu (başta beylikleri), Deşt-i Kıpçak, Bizans (İstanbul), Orta Asya, Hindistan, Maldivler, Çin ve Endülüs'ü gezen İbn Battuta devlet ve toplum yapıları, inanç ve adetleri, doğal özellik ve ürünleriyle tanıttığı bu ülke ve şehirlerin 700 yıl önceki durumlarını başarıyla yansıtır. Yazarı tarafından Tuhfetü'n-Nuzzar fi Garaibi'l-Emsar ve Acaibi'l-Efsar (İlginç Ülkeleri ve Macera Dolu Yolculukları Merak Edenlere Armağan) diye adlandırılan, yaygın olarak Rıhle diye bilinen ve Türkçede İbn Battuta Seyahatnamesi diye anılan eser, özgün dili olan Arapçadan A. Sait Aykut'un çevirisi, kısa notlar ve ayrıntılı bir dizinle sunuluyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 25
  • 27
SEYDİ ALİ REİS
SEYDİ ALİ REİS

Miratü'l Memalik

Mir'atü'l-Memalik,(Memleketlerin Aynası) Kaptan-ı derya Seydi Ali Reis'in Çağatayca mensur ve manzum şekilde yazdığı eseridir. İlk seyahatname olma niteliği taşıyan Mir'atü'l-Memalik, 1554 civarında yazmıştır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 26
  • 27
REŞAT NURİ GÜNTEKİN
REŞAT NURİ GÜNTEKİN

Anadolu Notları

Karadeniz'den başlayarak Avrupa'yı bir yaz boyu dolaşan yazar, buralarda gördüklerinin bazılarını gezi sırasında, bazılarını da geziden sonra kaleme alarak "Tuna'dan Batı'ya" adlı bu kitapta toplamıştır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN