Arama

Hızlı okuma teknikleri nelerdir? Okuma hızı nasıl artar?

Hayatımıza her gün bir milyondan fazla sözcük dahil oluyor. Dergiler, gazeteler, afişler bir de zaman bulabilirsek okumak istediğimiz kitaplar… Bu kadar okunacak metin varken kısıtlı zaman diliminde olmamız bizi ya okumaktan soğutuyor ya da ertelediklerimiz altında ezilmemize sebebiyet veriyor. Peki, bu vakit darlığında hızlı ve anlaşılabilir şekilde okuma yapmak mümkün müdür? Hızlı okuma teknikleri nelerdir? Okuma hızı nasıl artar? Nasıl hızlı okunulur? İşte kolay yöntemlerle hızlı okuma teknikleri...

  • 6
  • 25
OKUMA HIZININ TESPİTİ NASIL YAPILIR?
OKUMA HIZININ TESPİTİ NASIL YAPILIR?

📌Çoğu insan yavaş okur çünkü aslında ne kadar hızlı okuduklarına dair bir fikirleri yoktur. Okuma beceriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için kendinizi birden fazla kitapla test etmek gerekir.

📍Bu durumda ikinci kitap ilk kitabın tersi olmalıdır. Yani ilk kitabınız kurgu olmayan bir metinse ikinci kitap roman ya da biyografi gibi tercihiniz bir kitap olmalı. Birden çok kitap üzerinde deneme yapılmasının sebebi de insanın bir alanda diğer alanlardan daha fazla sahip olması ve okuma hızına bu durumun yansıması olarak objektif sonuç vermeyeceği şeklinde açıklanır.

  • 7
  • 25
HIZI ÖLÇMEK İÇİN 3 DAKİKA YETERLİ
HIZI ÖLÇMEK İÇİN 3 DAKİKA YETERLİ

Okuma hızınız;
📍 Dakikada 120 sözcüğün altındaysa: Ortalama bir okuyucunun altındasınız.
📍 Dakikada 120-180 sözcük arasındaysa: 16 yaşın altında değilseniz okuma hızınız ortalamanın altındadır.
📍 Dakikada 180-240 sözcük arasındaysa: Ortalama bir okuyucusunuz.
📍 Dakikada 240-350 sözcük arasındaysa: Akademik düzeyde ortalama bir okuyucusunuz.
📍 Dakikada 350-500 sözcük arasındaysa: Ortalama bir okuyucunun üstündesiniz.
📍 Dakikada 500'den fazla sözcükse: Üst düzey bir okuyucusunuz.

  • 8
  • 25
NEDEN OKUDUĞUNUZUN FARKINDA OLUN
NEDEN OKUDUĞUNUZUN FARKINDA OLUN

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🏴󠁧󠁢󠁳Okuma amacınızı güçlendirmek için, okuma tasarımlarını devreye sokmanız gerekir. Okuma amacınız ne kadar güçlü olursa, metne karşı olan odaklanmanız da bir o kadar artar.

📌Dolayısıyla yüksek bir odaklanmayla okumak metinden alacağınız bilgileri ve detayları da etkiler. Düşük bir odaklanmayla okuduğunuz metinlerden alacağınız bilgiler de bir o kadar azalmakta ve metne karşı olan okuma isteğinizi de bir hayli etkilemektedir. Bu da metni okurken sık sık geri dönmenize, metni sonuna kadar okusanız da anladığınız bilgilerin sınırlı kalmasına sebep olur.

Yabancı kelimelere Türkçe karşılıklar bulmak için kurulan ilk cemiyet

  • 9
  • 25
SÜRME EGZERSİZİ NASIL YAPILIR?
SÜRME EGZERSİZİ NASIL YAPILIR?

📌İçinde çok fazla yabancı kelime geçmeyen, herhangi bir kitap seçin. Seçtiğiniz kitabın herhangi bir sayfasını açın ve elinize bir kalem alarak kalemin sivri ucunu satırın altına gelecek şekilde tutun. Kalemi takip ederek okumaya başlayın.

📍Bir dakika sonra kalemin hızını iki katına çıkararak normal okuma hızınızın 2 katı daha hızlı sürerek satırları takip edin. İlk başlarda aradan kelimeler kaçırdığınızı ve anlamakta zorluk yaşadığınızı görecekseniz. Fakat 5 dakika sonra beyninizin kaçırdığınız kelimeleri tamamladığını ve anlam bütünlüğünü sağladığını hissedeceksiniz.

Tanzimat edebiyatının ilk eserleri

  • 10
  • 25
İSOAT TEKNİĞİ NEDİR?
İSOAT TEKNİĞİ NEDİR?

📍İSOAT tekniğini kullanırsanız, güçlü bir okuma tasarımı oluşturmuş olursunuz.

📍İSOAT tekniği; İzle, Sor, Oku, Anlat, Tekrar et kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olup, okuma tasarımı ve anlama tekniğidir.

"İzle"

📌Okuyacağınız kitabı ya da metni okumaya başlamadan önce incelemeli ve izlemelisiniz, izleme kitap hakkında genel bilgi edinmek amaçlı olmalıdır. Konunun ne olduğu, yazarın vermek istediği mesaj, bu mesajı verirken ki oluşturduğu kurgu yapısı irdelenmelidir. Bunu yapmak için, önsöz, içindekiler kısmı, başlıklar alt başlıklar, italik yazılmış yerler, paragrafların ilk ve son cümleleri, kitabın son sayfaları ve son cümleleri, varsa kitap üstünde ki fotoğraflar, kitabın konusunu ve bölümleri kitap hakkında bir ön izlenim edinmeniz için size bir hayli yardımcı olacaktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN