İbn Cübeyr ve Seyahatnamesi
Seyahatnameler sosyal tarihi ve kültürü yansıtan, aynı zamanda tarihi vesika olarak da kullanılan önemli eserlerdir. 12. yüzyılda gerçekleştirdiği Hac seyahatini gün gün seyahatnamesinde anlatan İbn Cübeyr, dönemin şartlarını ve anlayış biçimini en güzel şekilde ortaya serer. İbn Cübeyr'in eseri, okuyucuları İslam coğrafyasında güzel bir yolculuğa çıkarır.
Giriş Tarihi: 29.12.2021
10:56
Güncelleme Tarihi: 22.08.2024
08:34
Ebu Cübeyr’in Seyahatnamesi’nden alıntılar
◼ Sultan Selahaddin
📌 "Hayatını ve yapmış olduğu güzel işleri daha önce anlattığımız Sultan Selahaddin, bunlar gibi değildir. O âdil bir sultandır. Keşke onun yanında, kendisi gibi adaletli yardımcıları olsaydı. Böyle Allah'ın (CC) Müslümanları zulümden kurtarmasına beraberce vesile olurlardı."
Selahaddin Eyyubi kimdir?
Ebu Cübeyr’in Seyahatnamesi’nden alıntılar
◼ "Sicilya'da Müslümanlar
📌 "Bu Messina şehrinde bir avuç fakir hariç, Müslüman kimse yoktu. Gurbetçi bir Müslüman orada yalnızlık hisseder. Sicilya'nın kentlerinin en güzeli kralın oturduğu karargahtır. Müslümanlar oraya Medine diyorlar. Hıristiyanlar ise Belarme olarak tanıyorlar. Belarme'de Müslümanlardan uygar yerlilerin meskenleri de var."
Ali Kuşçu eserleri
Ebu Cübeyr’in Seyahatnamesi’nden alıntılar
◼ Şam Büyük Camii
📌 "Değerli manzaralardan tanık olduklarımızın en muhteşemlerinden biri de, Şam'daki büyük caminin tam ortasında, dimdik ayakta duran kurşun kubbedir. Kubbenin iç kısmına girmek ve ortasındaki diğer kubbeyle birlikte onun eşsiz mimari tarzındaki sanat değerini dikkatlice gözlemleyip dolaştık. Kendisinden daha büyük başka bir kürenin ortasına giren içi boş ikinci bir küre gibi görünür."
Kahve Avrupa'ya nasıl yayıldı?
Ebu Cübeyr’in Seyahatnamesi’nden alıntılar
◼ Lübnan Dağlarındaki Hıristiyanlar
📌 "İlginç hadiselerden biri de Lübnan dağına komşu olan Hıristiyanların, dünyadan uzaklaşarak Allah'a (CC) yönelen Müslümanları dağda gördüklerinde, onlara çeşitli iyiliklerde bulunup yiyecek taşımaları ve 'Allah'a (CC) yönelen bu insanların dertlerine ortak olmak gerekir' demeleridir. Bu dağ dünya dağlarının en yeşillerinden biridir. İçerisinde türlü türlü meyveler, akarsular ve geniş yapraklı ağaç gölgeleri bulunur."
Hz. Ömer'in (RA) yaptığı 10 yenilik
Ebu Cübeyr’in Seyahatnamesi’nden alıntılar
◼ Mısır Piramitleri
📌 "Bunlardan özellikle ikisi göğü delmektedir. Her birinin uzunluğu 366 adımdır. Yontulmuş büyük kayaların birbirine geçme usulüyle üst üste koyulmasıyla, aralarına harç koymaya gerek duyulmadan yapılmıştır. Kayaların kenarları o kadar düzgün kesilmiştir ki bıçak gibidir ve belki yüksek yerlere tırmanmak mümkündür ama bu keskin kenarlar üzerinde yürümek tehlikelidir. Piramitler o kadar sağlam yapılmış ki eğer insanlar bunları yıkmak için özel çaba sarfetselerdi bunu başaramazlardı."
Müslüman alimlerin bilim tarihine yön veren uzay çalışmaları